Britský princ Harry dorazil spolu s dalšími členy charitativní expedice, mezi kterými byli i váleční invalidé, na Jižní pól.

Britský princ Harry dorazil spolu s dalšími členy charitativní expedice, mezi kterými byli i váleční invalidé, na Jižní pól. Zdroj: Profimedia.cz

Princ Harry se v Antarktidě stal mistrem v kopání latrín

Britský princ Harry projevil nový talent. Během expedice na Antarktidě vynikl v kopání latrín. Prozradil to o něm na dnešní tiskové konferenci jeden z členů týmu, který s ním loni v prosinci v Antarktidě byl. Informovaly o tom agentury AP a AFP.

"Postavil neuvěřitelnou strukturu ve tvaru cimbuří s bloky ledu chránícími před větrem a dokonce s držákem na roli toaletního papíru," prohlásil britský herec Dominic West známý například ze seriálu The Wire (Špína Baltimoru). S novináři se vesele podělil i o své pocity při využití tohoto díla. "Seděl jsem tam s krásnou vyhlídkou a říkal si: 'Je to v každém případě královský záchod'."

Devětadvacetiletý Harry, který nejspíš využil i své vojenské zkušenosti z terénu, byl patronem charitativní organizace Walking With The Wounded (Jdeme se zraněnými), se kterou již v roce 2011 absolvoval část pochodu k Severnímu pólu. Účastníci expedice na Antarktidě urazili během asi dvou týdnů kolem 300 kilometrů. K Jižnímu pólu zamířily tři sedmičlenné týmy. Družstvo s Harrym reprezentovalo Británii, další dva Spojené státy a země britského Společenství. V Harryho skupině byli i vojáci a vojačky, kteří sloužili v Afghánistánu či Iráku. Mnozí z nich jsou váleční invalidé. Podle Westa se na oslavu dosažení cíle pilo šampaňské z protetické nohy. Harry strávil tři poslední roky výcvikem a službou jako pilot bojového vrtulníku Apache. Loni se zúčastnil vojenské mise v Afghánistánu, kde Britové bojují s dalšími spojenci proti islámským radikálům.

V polovině ledna AP informovala, že Harry s kariérou vojenského pilota končí. Nyní bude v Londýně organizovat velké vzpomínkové události spojené s armádou, upřesnil další princovo působení Kensingtonský palác, kde Harry při pobytu v britské metropoli bydlí.