Ndrangheta

Ndrangheta Zdroj: Republica.it

Policie rozluštila mysteriózní šifry nejmocnější italské mafie

V současnosti vůbec nejmocnější italská mafie, kalábrijská 'Ndrangheta, přišla o své šifry psané tajným písmem, které připomíná směs cyriliky a starověkých řeckých i egyptských hieroglyfů. Upozornila na to před několika dny italská média.

Šifrované písmo se podařilo rozluštit detektivům v Římě. Text, který byl teď zveřejněn, je slib věrnosti, který musí noví členové 'Ndranghety složit. Dokument byl nalezen při vyšetřování vraždy jednoho z mafiánů. Zda se tím ale podaří omezit moc této mafiánské skupiny, jejíž nelegální i legální aktivity tvoří podle odhadu až tři procenta italského národního produktu, je otázkou.

Od ostatních zločineckých organizací se 'Ndrangheta liší především svou strukturou. Nezakládá se na pyramidálním členění, ale na horizontálním rozvržení moci. Jednotlivé klany, kterých může být podle odhadů až 150 a čítají asi 7000 členů, mají rozdělené sféry vlivu, jednotlivé části Kalábrie. Tato mafie je založena na krevním poutu. Členy se stávají prakticky pouze rodinní příslušníci z jednotlivých klanů a sňatky se také praktikují jen mezi nimi. Oproti známé Cosa Nostře využívá i ženy. Ty pracují jako spojky, hlídají kradené zboží, podílejí se na vydírání a lichvě.

'Ndrangheta proslula zejména vražednými metodami. Zabývá se především obchodem s drogami, většina evropského kokainu má pocházet právě z kalábrijského přístavu Gioia Tauro. Obchoduje i se zbraněmi, „věnuje“ se vydírání, organizování prostituce a dokonce se naučila legálně využívat dotace Evropské unie.

Celá desetiletí působila pouze v regionu Kalábria, ale dnes její aktivity sahají nejenom do dalších částí Itálie, ale působí také v jiných zemích Evropy (kupuje zde především nemovitosti a prodává drogy), Ameriky i v Austrálii. Podle některých informací působí už i v Česku.