gay

gay Zdroj: profimedia.cz

Gay friendly teď letí: Kam jezdí gayové a lesbičky nejčastěji na dovolenou?

V posledních čtyřech letech se české cestovní kanceláře stále častěji setkávají s klienty, kteří vyžadují dovolenou na míru – to znamená například ubytování v tzv. gay friendly hotelech.

Pro majitele gay friendly a gay only hotelů je homosexuální klientela výnosný podnik. Takoví cestovatelé utratí řádově několikanásobně víc než běžný zamilovaný pár. Nabídky pro gaye a lesby však v katalogu nenajdete (k tomu se odhodlala jen jedna česká cestovní kancelář). Takové nabídky najdete především na internetu.

„Všeobecně je v Evropě za "Mekku" homosexuálů považován Londýn, Berlín a Barcelona. Z letních destinací u moře jsou nejoblíbenější pro Gay and Lesbian travel francouzské letovisko Cap d´Agde, dále ve Španělsku Costa del Sol, Gran Canaria, Ibiza, Lanzarote a Sitges u Barcelony. Popularitu mezi homosexuály získávají i pobyty na řeckém ostrově Lesbos, dále na luxusních ostrovech Mykonos a Santorini. V nabídce nechybí ani okružní plavby na přepychových zaoceánských lodích,“ popisuje Kateřina Petříčková z Asociace českých kanceláří.

Nejčastější jsou podle ní asijská letoviska jako Bali, Thajsko, Bankok, Pattayu, Maledivy. Součástí některých zájezdů je často i homosexuální svatba. Z Evropy pak vede Londýn, Berlín a Barcelona, Sardinie řecké ostrovy Mykonos. Nutno dodat, že ani Praha nezaostává. O víkendech si v hlavním městě v gay barech užívá až polovina turistů, kteří se do Prahy vypraví.