Kočky hledají skrýše a číhají na kořist.

Kočky hledají skrýše a číhají na kořist. Zdroj: Profimedia.cz

Hladit kočky je podle vědců nebezpečné. Pro ty kočky

Další zpráva z vědeckého světa, která narušuje naše představy o cizím štěstí. Mazlení prý kočky ve skutečnosti stresuje.

Server Hlas Ruska přinesl šokující informaci: „Vědci dali majitelům domácích koček radu, aby dobře přemýšleli, než pohladí svého mazlíčka, protože zvířeti to může způsobit silný stres. Při hlazení se produkuje v organismu kočky kortizol (hormon stresu), což může mít vážné následky. Ukázalo se, že v důsledku přebytečného mazlení může kočka ztloustnout až k obezitě, a její svaly se začnou ničit. Kromě toho může zbytečné mazlení zvířeti prostě pokazit náladu. Výzkum ukázal, že ani jedné kočce se nelíbilo, když ji hladili, i přesto, že mnohé z nich tyto znaky pozornosti přijímaly.“

Protože Rusové neuvádějí, kdo průzkum provedl, zaměřili jsme se na to sami. Podle údajů dohledatelných na internetu to bylo měření v ZOO v Honolulu. Zpráva ve skutečnosti říká, že stresované byly ty kočky, které nebyly socializované, tedy které sice dostávaly potravu, ale nebyly v kontaktu s lidmi. V podstatě v tom můžeme najít i paralelu s lidmi. Kdyby vás najednou začal hladit někdo neznámý na ulici, také byste se necítili relaxovaně. Též to ale ukazuje, že živé bytosti jsou schopny z nějakého důvodu snést i mazlení, které jim není příjemné.

Vědci nezahálejí po celém světě a nepobírají peníze zbytečně. Tak například Susan Soennichsenová a Arnold Chamove z University of Massey na Novém Zélandu provedli experiment, při kterém zkoumali, kde se kočky nejraději nechávají mazlit. To místo je na straně hlavy mezi očima a ušima. Údajně se to kočkám líbí proto, že kočka tak může zanechat na ruce mazlící osoby svou pachovou stopu.