Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Severokorejský vůdce Kim Čong-un Zdroj: Profimedia.cz

Al-Ká’ida, diktátoři Asad a Kim Čong-un, po Putinovi další kandidáti na Nobelovu cenu

Jakási obskurní Mezinárodní akademie duchovní jednoty navrhla ruského prezidenta Vladimira Putina na Nobelovu cenu míru. Předtím už ho navrhl Všeruský fond vzdělání. Je dost velkou drzostí navrhnout člověka, který zavírá své odpůrce do vězení a v případě potřeby neváhá sáhnout k jakékoli podlosti. Pro podobné lidi máme další nápady na udělení nobelovky:

Ajmán Zavahrí, vůdce teroristické islamistické organizace al-Ká’ida. Důvod pro rozhodnutí Nobelova výboru: Zavahrí, původem z Egypta, sice vyzývá k vraždění nemuslimů po celém světě, ale je původním povoláním lékař a zachránil hodně lidí. Také píše básně.

Hafíz al-Asad, syrský prezident. Ano, je to diktátor a nechává zabíjet lidi chemickými zbraněmi, ale domluvil se s Barackem Obamou a Putinem, že válka v jeho zemi by mohla skončit. Ještě sice neskončila, máme dát ale jeho návrhům šanci.

Kim Čong-un, nejvyšší vůdce Korejské lidově demokratické republiky. Popravuje své odpůrce, vězní tisíce lidí, jenže žádnou válku s jižní Koreou zatím přece ve skutečnosti nevyvolal. A Amerika je na něj zlá…

Fidel Castro, kubánská politická celebrita. Důvod? Je nemocnej a zasloužil se o nebývalý rozvoj své země. Ta sice kvůli tomu upadla do nekončícího ekonomického marasmu, ale svoboda byla uhájena. Tedy svoboda pro rodinu Castrů.

Přemýšlet by se mohlo i o běloruském prezidentovi Lukašenkovi, pučistech z Egypta, ekologických teroristech, kteří obsazují různá místa světa, středoasijských diktátorech nebo zimbabwském prezidentovi Robertu Mugabem, který je hrdinou boje za nezávislost svého státu (zfalšované volby, vysídlení bílých farmářů a zničující stalinistické hospodářské postupy počítat nemusíme). Nejhorší ale, je, že na rozdíl od nás, myslí Putinovu kandidaturu někdo vážně.