Projekt "Nedotknutelní"

Projekt "Nedotknutelní" Zdroj: Erik Ravelo

Projekt "Nedotknutelní"
Projekt "Nedotknutelní"
Projekt "Nedotknutelní"
Projekt "Nedotknutelní"
Projekt "Nedotknutelní"
7
Fotogalerie

Kontroverzní kubánský umělec ve svém novém projektu svlékl a ukřižoval děti

Pod slovem zvrhlost si v dnešní době možná mnozí představí umělce a kreativního ředitele Erika Ravela. Že jsou jeho díla cenzurována, není rozhodně výjimka a po jeho posledním projektu s názvem „Nedotknutelní“, ve kterém nafotil polonahé děti „ukřižované“ na zádech dospělých, mu domů denně proudí desítky výhrůžek. Zdá se vám pobouření oprávněné?

Když Kubánec Erik Ravelo vytvořil kampaň pro firmu United Colors of Benetton, vyvolal mezi veřejností velké rozpaky. V jeho projektu s názvem „UnHate“ se totiž na zfalšovaných fotografiích líbali lídři různých států. Pusinky si tak předávali například americký prezident  Barack Obama a venezuelský vůdce Hugo Chávez.

To, že jsou díla tohoto umělce a kreativního ředitele opravdu kontroverzní, potvrzuje i jeho poslední počin. V tom jsou vyfocené děti většinou pouze ve spodním prádle a podle vzoru Ježíše Krista jsou symbolicky přibité na kříž. V tomto případě na záda dospělých. Každý z obrázků má prý symbolizovat události, při kterých trpí právě nejmenší a stále dokola se dějí ve světě.

Například korpulentní chlapec je tedy „přibitý“ na klaunovi, který je maskotem jednoho rychlého občerstvení, drobná holčička zase na vojákovi, jako protest proti válkám a násilí. Podle umělcových slov se každá scéna snaží vyprávět jiný příběh o ztrátě nevinnosti.

 

Projekt s názvem „Nedotknutelní“ se ale neshledal s velkým pochopením a lidé tak Ravelovi posílají výhrůžné dopisy plné nadávek. Na sociální síti Facebook mu dokonce zakázali nahrávat další fotografie. Sám Ravelo si však s cenzurou hlavu příliš neláme a doufá, že se přece jen najdou lidé, kterým se jeho práce líbí. Právě na Facebooku už má jeho dílo skoro osmnáct tisíc kladných ohlasů.