Sanitka 2

Sanitka 2 Zdroj: csfd.cz

Masakr v Úvalech aneb Havlová, Bohdalová a Adamovská v Sanitce

Žoviální Pavel Zedníček, lehce bezradný, leč již důstojně prošedivělý Jaromír Hanzlík, podmračeně ostrý Marek Vašut a vůbec tzv. celá plejáda herců veřejné služby účinkuje v nové, čili druhé Sanitce. Ta přichází třicet let po první sérii a Česká televize představila její první díl v pátek. Sanitka 2 v sobě sice nemá průzračnou stupiditu Doktorů z Počátků, nese ovšem většinu neduhů veřejnoprávní tvorby.

Tak jako syn Vojtěcha Jandery (Hanzlík), kterého hraje Václav Jiráček, chce jít ve stopách svého otce, úspěšného lékaře ze záchranky, chce scenárista a dramaturg Ivan Hubač (dříve se podepisující jako Hejna) navázat na dílo Jiřího Hubače, svého druhu televizní legendy. A protože diváci milují retro, vznikla Sanitka 2.

Na ducha původní Sanitky se podařilo navázat téměř dokonale. Místo akce jako obvykle slyšíme řeči dunící patosem na pozadí různě mlžných výjevů, jako při zásahu u hromadné bouračky v Úvalech, jež byla ústředním bodem prvního dílu. S nějakou Pohotovostí se dynamikou děje Sanitka nemůže rovnat – ostatně řeší se tu hlavně „vzpomínky na staré časy“ - jak u původních postav, kde je to snad ještě pochopitelné, i když by toho mohlo být méně (hlavně scény Hanzlíka a Adamovské), ale i u charakterů nových – jako je ředitel Kaderka (Jiří Dvořák). Všichni se vyrovnávají s minulostí.

Sanitka 2 není nějakým urážejícím způsobem blbá a už to je – bohužel – v současné české televizní tvorbě nadstandard. Jde spíš o průměr, v němž nás sice nepřekvapí Jiřina Bohdalová v paruce jak vystřižená ze své nedávné série Ach, ty vraždy nebo Dagmar Havlová, která opět předvádí místo herectví mramorovou nehybnost, kterou patrně mylně pokládá za majestátní důstojnost, ale podobných úděsností tu není nijak přehnané množství. I když by čeští režiséři mohli konečně trochu provětrat své adresáře a místo pořád se opakujících Bohdalové, Adamovské, Vašuta, Dvořáka nebo Budaře konečně začít obsazovat taky někoho jiného; kdo se na ně má pořád dívat.


Jinak je vše v řádu věcí. Až se za třicet let natočí třetí Sanitka, stárnoucí Václav Jiráček může předávat řemeslo svému synovi nebo vnukovi. Hanzlíka třeba uvidíme aspoň z archivních záběrů. A v titulcích nám jako vždy zapějí Hana Zagorová, Standa Hložek a Petr Kotvald.