Řidiči si stěžují, že jim slunce, které se odráží od skleněnéné budovy ničí auta

Řidiči si stěžují, že jim slunce, které se odráží od skleněnéné budovy ničí auta Zdroj: profimedia.cz

Walkie Talkie
Mrakodrap se tyčí v moderní londýnské čtvrti City.
Tvar mrakodrapu připomíná sluchátko
Walkie Talkie
Řidiči si stěžují, že jim slunce, které se odráží od skleněnéné budovy ničí auta
6
Fotogalerie

Nebezpečný Londýn: Mrakodrap roztavil řidiči luxusní auto

Mrakodrapy v moderní londýnské čtvrti City, údajně za pomoci vysoké koncentrace slunečních paprsků roztavují auta zaparkované v jejich okolí.

Majitel vozu Jaguar obvinil vlastníka stavby, že mu deformoval části vozu, který pod ním na nějakou dobu zaparkoval. Developeři projektu problém přiznali a sdělili, že pracují na jeho vyřešení.

Majitel auta Martin Lindsay BBC řekl, že nechal svého "jaguára" jednu hodinu naproti budově a když se vrátil, zjistil, že vůz má teplem zdeformované postranní zrcátko, části karosérie a znak Jaguaru. "Nemůžu uvěřit, že se něco takového stalo. Musejí s tím něco dělat," řekl Lindsay.

Problém je podle developerů stavby důsledkem nynějšího postavení slunce na obloze v určité části dne. "Nyní to trvá přibližně dvě hodiny denně a počáteční modelové propočty ukazují, že tento jev potrvá asi dva až tři týdny," uvedly firmy Land Securities a Canary Wharf. Kvůli problému jsou podle firmy dočasně mimo provoz tři parkovací prostory.

Nebeské zahrady na sluchátku

Walkie Talkie. pojmenovaný podle svého vertikálně prohnutého tvaru připomínajícího sluchátko, je jedním z několika mrakodrapů, které se nyní ve finančním centru Londýna staví. Má 37 pater a na střeše developeři plánují vyhlídkovou plošinu a "nebeské zahrady", nejvýše položenou zahradu pro veřejnost v Londýně.