Lidé se nechávají fotit na náhrobky

Lidé se nechávají fotit na náhrobky Zdroj: Frieke Janssens

Lidé se nechávají fotit na náhrobky
Lidé se nechávají fotit na náhrobky
Lidé se nechávají fotit na náhrobky
Lidé se nechávají fotit na náhrobky
Lidé se nechávají fotit na náhrobky
8
Fotogalerie

Mladí lidé se nechávají fotit na náhrobní kameny. Za obrázek zaplatí skoro dvaadvacet tisíc korun

Fotografů, kteří se věnují focení aktů a booků pro modelky, jsou statisíce. Frieke Janssens ale vytváří obrázky, jež mají poněkud morbidní nádech. V ateliéru této Belgičanky si totiž zákazníci nechávají udělat podobiznu, kterou budou jednou mít na svém náhrobku. Překvapující je, že jejími klienty jsou často velmi mladí lidé.

Každý občas přemýšlí o smrti. Jestli po tom, co vás zasypou pořádnou vrstvou hlíny, ještě něco přijde nebo kolik lidí bude chodit k vašemu hrobu truchlit. Takovým úvahám se člověk nevyhne, ať už mu je dvacet nebo osmdesát let. Někdo si dokonce plánuje svůj pohřeb i několik desítek let dopředu. Vybírá písničky, květiny, materiál rakve a pečlivě zvažuje, jakou fotografii si umístí na svůj náhrobní kámen.

Právě vytváření takových „posledních snímků“ se věnuje belgická fotografka Frieke Janssens. Jejími klienty ale nejsou jen senioři, kteří mají pocit, že se blíží do poslední etapy svého života, ale z velké části také velmi mladí lidé. Na náhrobku totiž chtějí mít obrázek z doby, kdy byli nejspokojenější a jejich obličej ještě není plný vrásek. Služeb belgické fotografky tak využívají převážně ženy. Ty samozřejmě touží vypadat na fotografii, na kterou budou desítky let koukat jejich pozůstalí, šik.

Sama Janssens tvrdí, že svou podobiznu by měl člověk zvěčnit v tu chvíli, kdy o smrti začne hlouběji přemýšlet. Pro své klienty se snaží vytvořit snímky, na kterých budou vypadat nebojácně a klidně. Portrét je potom umístěn na porcelánový ovál, který zákazníky přijde na 835 eur. V ceně je samozřejmě zahrnuta i práce vizážistů a stylistů, kteří si zájemce vezmou do parády. Na svých internetových stránkách uvádí, že i když fotografie nevyjde zrovna nejlevněji, žijeme přece jen jednou, a proto se do ní vyplatí investovat.