lewis pugh

lewis pugh Zdroj: Lewispugh, Wikimedia

Je horko. Opravdu horko. Na severním pólu se dá opět koupat

Muž na obrázku se jmenuje Lewis Pugh a severní pól přeplaval již před šesti lety. Mezitím si tu ale "hupsl" do vody kdekdo.

Ledová pokrývka na severním pólu byla loni nejtenčí v dějinách měření a také letos tu vzniklo jezero, jak dokládají záběry z North Pole Enviromental
Observatory.

North Pole Enviromental ObservatoryNorth Pole Enviromental Observatory|YouTube - North Pole Enviromental Observatory

 

Věc dále zhoršuje skutečnost, že vodní plocha na severním pólu je mnohem tmavší než led, takže pohlcuje více slunečního světla. Led následkem toho taje ještě rychleji.

Kilometr za 18 minut

S letním táním v okolí severního pólu se polární expedice setkávají již od 90. let. Někteří polárníci sem proto cestují se zvláštními saněmi, které lze v případě potřeby předělat na provizorní loď.

Mnozí neodolají a ve vodách udělají i několik temp, jak dokládají četné záběry na YouTube. Největší senzaci ovšem před šesti lety vzbudil britský otužilec a dálkový plavec Lewis Gordon Pugh.

Skočil do vody o teplotě bezmála minus dva stupně Celsia a za 18 minut tu uplaval kilometr. Chtěl tak světové politiky upozornit na vážnost změn klimatu.

"Nedokáži si představit, co by si o tom pomysleli výzkumníci jako Roald Amundsen či admirál Robert Peary," řekl tehdy prasynovec norského polárníka Jorgen Amundsen, který Pughův kousek v roce 2007 sledoval ze břehu.

Turistický ruch

Oba muži předpovídají roztání arktického ledu do několika desetiletí. Zatím se to děje jen po několik dnů uprostřed léta, kdy teploty vystoupají nad nulu, zbytek roku může být (jako letos) sněhová pokrývka paradoxně silnější než obvykle.

V létě je na severním pólu poslední dobou neuvěřitelně živo, putují sem ledoborce, vrtulníky, balony i ponorky skoro každý den - velmi často s turisty na palubě.