Zdroj: Youtube.com

Jedenáctiletou dívku chtěli rodiče provdat za staršího muže: Vezme si mě a já se zabiju, říká na videu

Nada al-Ahda je teprve jedenáctiletá holčička z Jemenu. Místo toho, aby si jako její vrstevnice například z Evropy hrála s panenkami, promlouvá prostřednictvím serveru YouTube.com k světu.

Rodiče malé Nadě nedávno oznámili, že jí domluvili sňatek s bohatým mužem z Jemenu, který žije v Saúdské Arábii, a tudíž jim za krásnou dceru zaplatí slušné peníze.

Na rozdíl od většiny jemenských dívek se ale Nada rodičům vzepřela, utekla ke svému strýci a natočila srdcervoucí video, jež umístila (jistě s jeho pomocí) na server YouTube.com. Video, na kterém vysvětluje svůj útěk z domova, vidělo během tří dnů 6,5 miliónu uživatelů.

„Nebudu mít žádný život, žádné vzdělání. To se mnou nemají slitování? … je lepší umřít než žít takový život,“ vysvětluje dívka na svém videu a pokračuje: „Mé tetě bylo 14 let. Její manželství trvalo jeden rok, když se polila benzínem a zapálila. Teď je mrtvá. Její muž by ji stejně bil kovovými řetězy, když by se opil … udělá vás to šťastnými, když mě provdáte? Má matko, má rodino, věřte mi, když říkám, že jsem s vámi skončila. Zničili jste můj sen … to není výchova, je to zločin, jednoduše zločin.“

Nada měla také vzkaz pro svého potenciálního manžela: „Nestyď se, vezmi si mě a já se zabiju!“

Je to legální

Jelikož v Jemenu není stanoven žádný minimální věk pro povolení k uzavření manželství, jsou zde sňatky mezi staršími muži a mladinkými dívkami stále zcela běžné. Čtrnáct procent jemenských dívek se provdá do svých patnácti let a celá polovina před osmnáctým rokem života.

Příběh malé Nady připomíná příběh ženy jménem Waris Dirie. Ta do svých třinácti let vyrůstala v Somálsku. Aby se vyhnula sňatku se starším mužem, utekla za příbuznými do Londýna, kde se později stala světoznámou topmodelkou. Její autobiografická kniha, podle níž byl dokonce natočen film Květ pouště, šokovala svět.

Na vrcholu své kariéry Waris poprvé v rozhovoru pro časopis Marie-Claire promluvila o ženské obřízce, kterou v útlém dětství sama podstoupila. Krátce poté se rozhodla ukončit svou kariéru a svůj život zasvětit boji proti tomuto otřesnému rituálu. Od roku 1997 je velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění vykonávání ženské obřízky ve světě.

Teprve čas ukáže, zda bude Nada v boji proti starodávným tradicím třetího světa tak úspěšná a i nadále odhodlaná jako její předchůdkyně Waris Dirie.