Kouření v hospodě. Kdo koho tady omezuje?

Kouření v hospodě. Kdo koho tady omezuje? Zdroj: Profimedia

Dopisy redakci: Moje hospoda, moje popelníky, moje pravidla. Tečka!

Další várka milých i méně milých slov od našich čtenářů. Kouření na veřejnosti je téma, které spolehlivě rozproudí jakoukoliv debatu. Proto jsme se ani nedivili, že na článek Jiřího X. Doležala „Atentát na svobodu“ přišlo nezvykle mnoho reakcí.

Je mě srdečně jedno, jestli si někdo kouřením kazí zdraví nebo ne, ale jednoduše to smrdí. Přijdu do hospody a cítím více smrad z kouře než chuť jídla. Dát si víno je v podobném prostředí plýtvání penězi, leda že bych si kupoval bylinné hořké, ale to mě nechutná. Po dvouhodinovém pobytu v zakouřené hospodě smrdím úplně stejně jako vy, pane Doležale, a jako každý  další kdo tam byl. Drtivá většina kuřáků tvrdí, že zákaz kouření je omezuje, což je zásadní omyl. Mám ten názor, že nezákaz kouření omezuje nás, nekuřáky. Představa, že si půjdu nezakouřit ven před restauraci je blbost, protože budu smrdět tak jako tak a na jídle si nepochutnám, leda že bych si ho šel sníst ven před hospodu. Já nechci po každé návštěvě restaurace pověsit veškeré šatstvo na balkon a doufat, že do rána vyvětrá. Já nechci po vstupu do restaurace se opět otočit a hledat další, kde to tak nesmrdí. Já chci ve své hospodě pokecat se svými kumpány a nechci hledat neustále pozici aby mě nešel dým přímo pod nos. Vy si můžete svůj smrad na chvíli odnést před hospodu, ale já si nemohu váš smrad neodnést, nejde ho odložit jako vy svůj vajgl. Elektronické cigarety: je to řešení, váš názor schvaluji, ale to že se to teď řeší uvedeným způsobem je způsobem vzniklo dlouholetým odkládáním problematiky kouření  ke kterému svými články přispívate pane Doležale i vy, protože jsou tyto vaše články zcela tendenční a utržené od reality.

Zbyněk Mareš

 

 

 

Píšete: „Jediným trochu smysl dávajícím argumentem proti kuřáckým restauracím je ochrana zdraví zaměstnanců, kteří vdechují kouř svých kouřících hostů.“ Bohužel jste zapomněl na nekuřáky, ti ve Vašem článku naprosto chybí… Nezlobte se na mne, ale proč by mělo více jak 6 milionů lidí trpět a vystavovat se zvýšenému riziku onemocnění, navíc k tomu smrdět kouřem, když to není nutné? Nekuřáci svým nekouřením nikoho nediskriminují, kuřáci svým zápachem ano! Proč by nemohli kuřáci kouřit jen ve vyhrazených místnostech, pokud to prostory dovolují? Proč by se v malých restauracích muselo vůbec kouřit, to se nemohou kuřáci jednu nebo dvě hodiny obejít bez cigarety?

Marcela Hochhaus

Vážená paní, srdečně děkuji za email, na nekuřáky v kuřáckých restauracích jsem nezapomněl, ale nezajímají mne - nekuřáci, kterým vadí kouř, totiž nemají do kuřáckých restaurací chodit podobně, jako nemají chodit do gay klubů heterosexuálové, kterým vadí homosexualita. Jiří X. Doležal

 

 

 

Jakýpak to útok na svobodu? Myslíte útok na svobodu kuřáka omezovat nebo dokonce na zdraví ohrožovat nekuřáka? Nekončí snad svoboda kohokoli (tj. i kuřáka) tam, kde začíná svoboda druhého (např. nekuřáka s potřebou dýchat čistý vzduch)? Bohužel, tam kde selhává toto základní morální pravidlo, musí opět bohužel nastoupit zákon, a proto jsem pro omezování vlivu kuřáků na zbytek společnosti. A to nemluvím o nákladech na léčení kuřáků, které s nimi solidárně sdílí zbytek společnosti. Hájíte práva kuřáků, kteří si v parku sedají na lavičky k maminkám s dětmi nebo bezohledných sousedů, co vykuřují sousedy atp. ...na to žádný zákon není, ale co byste odpověděl člověku, který byl ohrožován "svobodnými" kuřáky tak, až se mu to odrazilo na jeho zdraví?

 

Ladislav Bouška

 

 

 

Tenhle národ má tak rád, když nad ním stojí někdo s bičem, že když nám náhodou někdo nešlape na krk, rádi si dupneme sami. Já sám za sebe prohlašuji, že jakmile tady bude schváleno něco tak absurdního, jako je zákaz kouření v soukromých prostorách (restauracích), proti vůli jejich majitelů, začnu ostentativně pořádat kuřácké půlhodinky před dveřmi státních úřadů. Pěkně doutníčky a šampaňské. Mám hospodu, a nenutím nekuřáky, aby do ní chodili. Já když jdu do restaurace, která je nekuřácká, tak si samozřejmě nezapálím. Stejnou ohleduplnost požaduji od nekuřáků. Moje hospoda, moje popelníky, moje pravidla. Tečka!

 

Jiří Hovorka