Metamfetaminová proměna

Metamfetaminová proměna Zdroj: Roman Sakovich via collater.al

Metamfetaminová proměna
Metamfetaminová proměna
Metamfetaminová proměna
Metamfetaminová proměna
Metamfetaminová proměna
5
Fotogalerie

2 v 1: podívejte se, co s lidmi dělá perník

Fotek lidí, kteří byli hezcí, když nebrali perník, a teď jsou odporní, protože ho berou, koluje spousta. Londýnský fotograf Roman Sakovich tohle téma  zpracoval originálně – jeho série se jmenuje Půl.

Když někdo začne brát perník (neboli metamfetamin, v americkém slangu meth), stane se z (relativně) hezkého člověka docela nechutná zrůda a parodie na sebe sama, jenž z fotografie přes špatnou pleť přímo čpí. To není ale jediná změna, která se s ním stane – s úpadkem fyzickým jde ruku v ruce také ztráta sociálních návyků, což se projevuje třeba v tom, jak se lidé oblíkají. Aby využil dramatického efektu, rozpůlil Roman Sakovich portréty jednotlivých osob a každou polovinu vykreslil jinak – ta před je sympatická postava, se kterou byste si rádi vyrazili, od té vpravo vás to na první pohled odpuzuje. Vlevo je člověk, který má stále volbu, vpravo narkoman na konci. Vlevo se obléká normálně, vpravo už na cokoliv rezignoval.

 

Trik spočívá v tom, že jednu od druhé na jeho portrétech nemůžete oddělit. Tím se liší například od projektu Faces of Meth (také velmi "úspěšného"), který znázorňoval postupnou degradaci člověka na metamfetaminu. Postavy vlevo i vpravo jsou stylizované, a ano, Sakovich to podle serveru mymodernmet.com sám přiznává. Bez ohledu na inspiraci a na použité techniky je ovšem pohled na rozpolcené osobnosti působivý. A díky stylizaci také velice efektní.