Stephen Clarke

Stephen Clarke Zdroj: Natacha Henry

Autor osmi bestsellerů STEPHEN CLARKE: Liberté, égalité, merde!

Stephen Clarke právě křižuje Česko v rámci MerdeTour a Reflex s tímto světoznámým spisovatelem a přítelem všech sebekritických Francouzů v následujícím čísle (vychází 16. května) přinese rozhovor. Během zmíněného turné Clarke představuje prostřednictvím projektu scénických čtení LiStOVáNí Faktor Merde, v pořadí už pátý politicky nekorektní humoristický román o životě britského „gastarbeitera“ Paula Westa ve Francii. 

Sám autor knih Merde! Rok v Paříži (které se v Česku mimochodem prodalo přes 35 000 kusů!), Už zase skáču přes Merde, netradičního průvodce městem milenců Obnažená Paříž nebo Tak pravil hlemýžď dnes, po dvaceti letech života mezi Frantíky,vypadá trochu jako Dilbert, s oblibou nosívá záchodově modrou košili a dost často se tváří, jako by právě do něčeho šlápl…


Vy jste o psích výkalech napsal víc než kterýkoli jiný světový spisovatel, hlavně ve své první vydané knize Merde! Rok v Paříži, která před devíti lety sklidila obrovský celosvětový úspěch. Do kolika merdes čili lejn jste od té doby vkročil?

Do mnoha ne, věřte mi. Dost jsem se v umění obcházení bobků zlepšil a málokterý ze statisíců pařížských psů mě nachytal na švestkách, respektive v hromádce. To už ji musí zatraceně dobře a strategicky umístit, aby mě dostal, a navíc už bydlím jinde než před lety, kdy jsem své knihy psal v snad nejvíc zahovněné oblasti světa. Dnes všechny potenciální bobany parádně vidím na horizontu už od svého prahu.

Když jsem psal Merde! Rok v Paříži, vložil jsem své tehdejší problémy na bedra hlavního hrdiny knihy, mladého anglického profesionála Paula Westa. Jak zvládnout spolupráci s bandou líných a neschopných prevítů? Jak najít mezi pařížskými špeluňkami aspoň trochu slušný kamrlík k pronájmu? Jak se zbavit ponižujícího přízvuku ve francouzštině a zároveň porozumět Frantíkům, kteří mluví anglicky tak, že to zní jako čistokrevná rumunština? A jak přežít všudypřítomné byrokraty, nebo ještě spíše nepřítomné, protože stávkující byrokraty?

Přijel jste do Česka propagovat svou pátou knihu Paulových dobrodružství, český překlad Richarda Podaného se právě objevil na pultech. O čem Faktor Merde je?

Tomu úspěšnému a hezkému mladému muži se najednou všechno přestalo dařit. Nemá peníze, nemá práci, jeho někdejší šéf a nynější společník ve firmě je ještě podlejší pacholek než dřív, účty jsou nějaké tučnější a fronty delší, než se dá přežít, stejně jako erotické verše Paulova kamaráda Jakea, mimořádně špatného básníka.

Před deseti lety jste se ještě živil jako novinář. Vy jste tušil, že se loď tištěné žurnalistiky začne potápět?

Tehdy to tak ještě nevypadalo. Pracoval jsem pro časopis Today, určený Francouzům, kteří se odhodlali naučit anglicky. Jenže pak jsem se rozhodl stát spisovatelem z povolání a musel odejít – když berete literaturu vážně, potřebujete všechen svůj volný čas na rozhovory s předními světovými médii typu vašeho časopisu a na autorská čtení a na cestování po českých veletrzích a literárních festivalech a divadelních pódiích. Můj šéf mi tehdy řekl, že mi nepovoluje odjezd na knižní veletrh do Austrálie, tak jsem mu dal vale. A dobře jsem udělal, tištěná média obecně jsou v pěkném srabu, zvlášť ta zpravodajská a nespecializovaná, která vedle novin rozdávaných zdarma nemají šanci přežít.

Doufám, že jsem se nezapomněla na nic zeptat…

A kdyby jo, tak co? Merde happens, jak říkáme my anglo-francouzští expatrioti, prd se děje. Vždyť od devátého května jsem skoro na dva týdny v Česku, budu listovat s Listováním a dívat se, jak mladí krásní lidi dokázali mou novou knihu rozložit na prvočinitele a zdramatizovat ji na pódiu, budu podepisovat knihy a diskutovat po představeních a pak propagovat francouzský přístup k práci, životu a jídlu na festivalu Svět knihy… Takže se ještě uvidíme a ty podrobnosti o psích výkalech vám dopovím.

A kdy a kde bude STEPHEN CLARKE prostřednictvím herce Lukáše Hejlíka a jeho kolegů pomlouvat Francouze před českým (a slovenským) publikem? Cyklus scénických čteníLiStOVáNí(včetně debaty s Clarkem a jeho autogramiád) má tento program:

11. 5. / 15:00 / Olomouc - Kožušany-Tážaly / Kulturní dům

11. 5. / 18:00 / Český Těšín / Čítárna a kavárna Avion|Noiva, Hlavní třída 2061

11. 5. / 21:00 / Frýdek-Místek / HUDEBNÍ KLUB STOUN / J. z Poděbrad 3109

12. 5. / 17:00 / Hlohovec / USEDLOST POD VINOHRADY

12. 5. / 20:00 / Bratislava / Štúdio 12 / Jakubovo námestie

13. 5. / 18:00  / Rakovník / Městská knihovna / Husovo nám. 114

13. 5. / 21:00  / Praha / Divadlo Minor / Vodičkova 674/6

14. 5. / 20:00 / Plzeň / Společenský dům Měšťanská beseda / Kopeckého sady 59/13

15. 5. / 18:00 / Písek / SLADOVNA / Velké náměstí 113

15. 5. / 21:00 / České Budějovice / MALÉ DIVADLO / Hradební 18

16. 5. / 20:00 / Ústí nad Labem / SEVEROČESKÁ VĚDECKÁ KNIHOVNA / W. Churchilla 3

A 18. 5. ve 14 hodin bude Stephen Clarke k dispozici k osobním audiencím pro své české čtenáře v rámci knižního veletrhu Svět knihy, na stánku svého českého vydavatele, společnosti Albatros Media.