Jonathan Hobin

Jonathan Hobin Zdroj: Jonathan Hobin

Tsunami v roce 2004.
Teroristický útok 11. září 2001
Kanadská guvernérka Michaelle Jean jí syrové tulení srdce.
Smrt sedmileté královny krásy JonBenet Ramsey
Smrt princezny Diany
8
Fotogalerie

Fotografie násilných činů, ve kterých hrají hlavní roli děti

Někteří o něm říkají, že je zvrhlý deviant a měl by být zastřelen. Jiní na jeho tvorbu pohlížejí s uznáním. Fotograf Jonathan Hobin každopádně se svou sbírkou „V herně“, ve které znázorňuje násilné historické okamžiky pomocí dětských tváří, vyvolal obrovský rozruch.

 

Svou sbírkou s názvem „V herně“ se snaží americký fotograf Jonathan Hobin ukázat, že dětství není jen samá legrace a krásné chvilky. Na několika obrázcích zinscenoval scénky různých tragických historických okamžiků a do hlavních rolí umístil buď začínající dětské modely, nebo ratolesti rodinných přátel. Můžete tak vidět například blonďatou dívku se šerpou a korunkou, která se škrtí na punčocháčích. Tato fotografie má znázorňovat smrt sedmileté královny krásy JonBenet Ramsey, jež se dodnes nevyřešila. V roce 1996 ji našli rodiče zabalenou v bílé dece ve sklepě a od té doby policie marně pátrá po viníkovi.

 

Na jiném snímku jsou zase malí chlapečci kreslící na zeď smrtící vlnu tsunami, která s sebou strhává všechno, co ji přijde do cesty. Hobin byl několikrát kvůli své práci, pro kterou si vybral nezletilé, nařčen ze sexuální úchylky. „Čekal jsem i špatné reakce, ale rozhodně ne až natolik extrémní a šokující. Několik odpůrců mě dokonce sledovalo a stále mi volalo domů,“ svěřil se Hobin pro huffingtonpost.com. Jeho hlavním cílem bylo ukázat, že i když dětství bývá označováno za nejkrásnější období života, i ti nejmenší dokážou vnímat špatné věci, které se kolem nich dějí a mnoho dospělých má na předškolní věk i velmi bolestivé vzpomínky.

 

 

 

I přesto, že negativních reakcí je nespočet, stále převládají ty, které jeho dílo obdivují. „Dostal jsem dopis od matky chlapce s autismem, ve kterém mi děkovala za vyjádření, že dětství je ve skutečnosti opravdu bolestivé,“ řekl Hobin. Série „V herně“ je rozdělena na pět vydání a každé obsahuje dvanáct fotografií. Výstava všech snímků proběhne 3. Května na Contact Photography Festival v Torontu.