jednokolky

jednokolky Zdroj: YouTube.com

Něco mezi divokou jízdou na horském kole a rodeem. Hazardéři na jednokolkách zdolávají skály a útesy

Vyhledávají situace, které by jiní nepodstoupili ani za peníze. Odvážlivci, jež sjíždějí skalnaté útesy na jednokolkách, mají prostě silně potlačený pud sebezáchovy. Tihle borci jsou totiž pro adrenalin v krvi ochotni riskovat i ta nejvážnější zranění a hazard se životem je jejich každodenním chlebem.

 

Aby dodali svému bytí ten správný říz, sjíždí zrádné pobřežní cesty a skalnaté povrchy na jednokolkách. Lidé, kteří využívají stroje, jež na první pohled nevypadají příliš bezpečně, mohou působit, jako by si nevážili vlastního zdraví. S tímto adrenalinovým koníčkem jdou totiž krvavé šrámy, podlitiny i zlomenin ruku v ruce. „Tento sport bývá popisován jako něco mezi rodeem a jízdou na horském kole. A to je zcela na místě,“ řekl odvážlivec Kevin Callaby z Mountain Unicycling Club Kernow serveru metro.co.uk.  

 

 

Nadšenci dokonce souhlasně tvrdí, že jízda jednokolce není o nic nebezpečnější než sjíždění útesů právě na horském kole. „Šance, že se zraníte, je u jednokolek mnohem menší než třeba u lyží a snowboardu. Nejste totiž k ničemu připoutáni,“ svěřil se čtyřiatřicetiletý Brit Callaby.

 

 

Největší adrenalin vidí většina těchto sportovců hlavně v udržování rovnováhy při divoké jízdě z kolmých skalních stěn, což je nejhorší zvládnout hlavně při tvrdém dopadu. I přesto, že je extrémní jízda na horských jednokolkách propagována už od roku 1990, velkou oblibu si získala teprve v posledních několika letech. Ve Velké Británii nově vnikl pro tento druh zábavy dokonce i první klub.