Běžec komunikuje s policistou v Bostonu po bombových útocích

Běžec komunikuje s policistou v Bostonu po bombových útocích Zdroj: Profimedia

Jaká opatření zavedou Američani po Bostonu? Co bude následovat? Bezpečnostní expert Andor Šandor odpovídal na chatu Reflexu

Bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby, generál v záloze Andor Šandor, odpovídal na otázky čtenářů Reflexu.

 

Američané jsou citliví na slovo terorismus. Neradi jej nadužívají (aspoň v oficiální řeči), rádi ovšem nazývají věci pravými jmény. Zástupce Bílého domu komentoval aktuální bostonské události takto: „Jakákoliv událost, při které vybuchne několik zařízení, je zcela jistě akt terorismu, a jako k aktu terorismu k ní bude přistupováno.“ Je samozřejmé, že bude následovat tvrdé vyšetřování a velký tlak veřejnosti na nalezení viníků. Útok byl veden na mírumilovnou apolitickou akci, což vzbuzuje rozhořčení ještě víc.

 

Již nyní se ovšem začínají ozývat oprávněné obavy, zda americká vláda nemůže využít těchto událostí k dalším zásahům do soukromí a občanských svobod. V nejkontroverznější podobě se to projevilo loni v prosinci, kdy dvacetiletý Adam Lanza zavraždil na škole Sandy Hook celkem 20 žáků a 6 učitelů. Mají mít lidé právo nosit zbraň? Nebo je potřeba v zájmu zvýšení bezpečnosti zrušit druhý dodatek ústavy USA a toto právo omezit? Tím to ale zdaleka nekončí: kontroly na letištích, průmyslové kamery, sledující okolí 24 hodin denně, odposlouchávání telefonů, sledování elektronické pošty, vytváření obřích databází o občanech… je hrozba teroristických útoků dostatečným důvodem k tomu, abychom žili pod permanentním dohledem Velkého Bratra?

 

A.C.Grayling, profesor londýnské Birkbeck College, ve své knize „Svoboda v době teroru“ napsal, že největším omylem je široce rozšířené přesvědčení: když nemám co skrývat, nemusím se (zvýšených bezpečnostních opatření) bát. Co když ale sledování přesáhne únosnou a hlavně přípustnou mez? Benjamin Franklin, americký politik a vědec, prohlásil: „Ti, kdož se vzdají svobody jen proto  aby získali trochu bezpečí, si nezaslouží ani svobodu ani bezpečí.“ Jak ale na takové otázky reagovat tváří tvář v těm, kteří při bostonském bombovém útoku (a nejen při něm!) ztratili své blízké?