Hráč

Hráč Zdroj: Profimedia

Co vyrábí nejnenáviděnější firma Ameriky? Počítačové hry

Americký časopis pořádal anketu o nejméně oblíbenou firmu. Pokud byste chtěli na první místo dát nějaký zbrojařský koncern, který dodává zbraně africkým tyranům s kanibalistickými sklony, banku, která připravila desetitisíce lidí o úspory a rozdala si milionové bonusy, nebo těžarskou firmu, jejíž rozlitá ropa zamořila krásné pláže s racky, mýlili byste se. Nejnenáviděnější firmou Ameriky je Electronic Arts, vývojář počítačových her.

Anketu vyhlásil vlivný blog Consumerist, součást veleúspěšného koncernu Gawker Media. Časopis, který se věnuje primárně zkušenostem zákazníků s nakupováním, výrobky a firmami. Takový D-Test v elektronickém balení.

 

Společnost Electronic Arts vyhrála za to, že se jí spousta věcí nepovedla. Při spuštění oblíbeného pátého dílu SimCity byly servery tak přetížené, že se spousta lidí nemohla do hry vůbec přihlásit. Nový díl populární série lze totiž hrát jen pokud jste připojení k internetu, za což se podle hlasujících Consumeristu dostanou přinejmenším do pekla. Dále jsou EA vyčítány mikroplatby, zaváděné do her – v dobách, kdy se krade všechno, co není přibito, je to jeden z modelů, jak na hrách vydělat. EA získali v anketě celkem 78 procent – to je daleko víc než druhá Bank of America, známý hráč na trhu s toxickými hypotékami a jedna z těch firem, na kterou si ukazují prstem když se ptají kdo vlastně za tu krizi může (hodně jim ke zisku Zlatého Hovínka – ano, cena pro vítěze se jmenuje Golden Poo – pomohlo snížení počtu bankomatů o 10 procent).

 

Otázkou teď není ale zdali Electronic Arts udělali či neudělali chybu. Vrcholem absurdity je, že Amerika, která se stále ještě plně nezotavila z následků obří krize, vidí jako největší problém na firemním trhu právě firmu, která je na žebříčku věcí důležitých pro život někde u samotného dna. Koncem března se firmě Exxon podařilo vytopit arkansaské městečko Mayflower – ropou. Praskla jim totiž trubka a lidé se brodili v ropě po kolena. Bank of America a jejich obchodování s toxickými finančními deriváty stály Američany miliardy a miliardy dolarů, zatímco její šéfové si rozdávali zlaté padáky a vyplácely bonusy ve výši několikanásobku průměrných ročních platů. Soukromá bezpečnostní služba Blackwater v Iráku vraždí civilisty za americké státní peníze. Tohle všechno ovšem v očích amerických spotřebitelů bledne pod bičem herní firmy EA, protože jim po uvedení nového SimCity padaly servery a do nových her, distribuovaných zdarma, instalují in-game payments (mikroplatby za vylepšení hry) a tím ožebračují chudáky hráče.

 

Existuje samozřejmě spousta horších společností v Americe, nejen ty výše zmíněné. Když se na Consumeristu hlasovalo (online) o nejhorší firmě, velké množství hlasů přišlo ze serverů 4chan a Reddit – míst, která navštěvuje větší než malé množství geeků a muppies, pro které je internet standardním životním prostředím a počítačové hry přirozeným způsobem jak trávit volný čas. Proto možná tak drtivé vítězství EA tento rok (získali 78 procent hlasů). Consumerist není ale blog geeků, spousta lidí ho považuje za směrodatný. EA samozřejmě ale není bezchybná firma, ale vítězství v takové anketě? Ani náhodou. I když… pokud by Američané opravdu považovali mikroplatby v hrách za největší problém současnosti, tak si snad i tu rozlitou ropu a finanční krizi zaslouží.