Unavený úředník

Unavený úředník Zdroj: Profimedia

Nová náplň práce pro státní úředníky: Zabývat se blbostmi

V České republice je 10 procent nezaměstnaných. Není divu, že se podniky snaží lidem najít všelijakou práci jen proto, aby nemusely propouštět. U státních firem to platí dvojnásob – proto začaly vznikat zajímavé projekty typu „registr jízdních kol“ nebo „pošťačky kontrolují ceny benzínu“.

 

Co na tom, že registr aut od začátku roku padá víc než Iveta Bartošová s Milošem Zemanem dohromady, co na tom, že pošťačky nestačí doručovat dopisy a čím dál tím víc nacházíme ve schránkách lísteček „uloženo na poště“ – protože se jim prostě nechce po schodech nahoru k bytu. Diktát doby je jasný – jen výše, dále a lépe! Je potřeba zvyšovat výkon, protože nezvyšování je stagnace a to je špatně. Prostě každý si musí šáhnout do rezerv a dělat na 120 procent, tak určitě. Dva výše zmíněné případy jsou dobrým začátkem, pojďme se ale zamyslet, co by státní zaměstnanci mohli dělat dál.

 

Sběrači psích lejn

Píšu to proto, že na Praze 7 často přebývám. A umývat z bot zbytky psích hovínek pořád dokola je – slušně řečeno – otravné. Praha 7 také vynakládá spoustu peněz na to, aby svým obyvatelům vštípila pocit viny za pejsky – objednala si již několik kampaní, které velice nápaditým způsobem na téma upozorňovaly. Jsem přesvědčen o tom, že vyhnat úředníky v pracovní době sbírat hovna by pomohlo pročistit chodníky – navíc představa Marka Ječménka, starosty Prahy 7, kterak plní papírové pytlíky, je k nezaplacení.

 

Odtahovači aut

Všichni to znáte – potřebujete na chvíli zastavit a jít si koupit limonádu, Reflex, cigára, rohlíky – a všude kolem dokola jsou jen modré zóny nebo placená parkoviště (a vy jako na potvoru nemáte drobné). Proto město pověřilo několik soukromých firem, aby odtáhly hříšníky na odtahová parkoviště (ideálně na druhém konci města) – pokud chcete auto zpět, připravte si okolo 1500 korun. V rámci vylepšení občanského soužití (a nápravy image městské správy) by mohli úředníci postávat v pauzách u kritických míst a špatně parkující řidiče rovnou zastřelit, protože přísnost musí být. Jinak tu demokracii nevybudujeme.

 

Průvodci v tunelu Blanka

Podle posledních zpráv uvažuje hlavní město, že zastaví největší tunel za posledních 10 let – Blanka by tak mohla osiřet. Co na tom, že v projektu zahučely desítky miliard, co na tom, že domy nad stavbou mají popraskané zdi, k čertu s obřími dírami v zemi. Prachy si z prstu nikdo nevycucá. Několik kilometrů dlouhou podzemní stavbu je potřeba využít – polovina by mohla sloužit nadšeným bicyklistům z organizace Auto*Mat, kteří se můžou v uzavřeném prostoru prohánět do aleluja. No a nezaměstnaní můžou v druhé půlce tunelu provádět turisty a ukazovat jim vystavenou sbírku fotografií s ukázkami největších úspěchů dua Mazánek & Kolibřík.

 

Vysvětlovači penzijní reformy

Ač byl nový systém penzijní reformy oznámen již před několika měsíci, v druhém pilíři, základním stavebním kameni reformy, stále skomírá pouze dvacet tisíc lidí. Do konce června jich mělo být půl milionu – proč tedy nevyhnat úředníky do ulic? Horší než finanční poradci už být nemůžou – onehdá jsem v jednom bankovním ústavu absolvoval nalejvárnu typu „staňte se účastníkem druhého pilíře“, nicméně „dobře“ připravená dáma mi na zvídavé otázky odpovídala „nechte mi tu mail, já vám pošlu odkaz na web“. Jsem přesvědčen o tom, že po pořádném tréningu budou úředníci schopni reprodukovat i to, co je na internetu, aniž by se tam museli dívat. Bude to méně trapné, ovšem druhý pilíž to stejně nezachrání. A stejně ho příští rok Sobotka zruší, takže co.

 

Nápadů, jak pracovně vytížit státní úředníky, je určitě spousta. Jsme rádi, že můžeme přispět naší troškou do mlýna. A co vy, vážení čtenáři? Jak byste zaměstnali nedostatečně vytížené úředníky?