Comenia Script

Comenia Script Zdroj: ČTK

Online rozhovor: Radana Lencová, autorka písma Comenia Script

Zapomeňte na klasické obloučky a provazování jednoho písmene s druhým. Do škol přichází nové písmo Comenia Script - je tiskací a písmena se spíše kladou jedno vedle druhého. Autorka nového fontu, který se bude od záři zavádět do škol, Radana Lencová, odpovídala čtenářům Reflexu.

Nové písmo má být po všech stránkách výhodnější, má mít širší možnosti užití a lépe se s ním bude pracovat všem žákům: ""Comenia script je velice jednoduché, moderní a praktické písmo, které odráží individuální tendence každého žáka. Ten si tak může písmo přizpůsobit svým potřebám. Comenia script zohledňuje například psaní dysgrafiků, leváků či různě handicapovaných, a také žáků bilingvních," píše se v tiskové zprávě ministerstva školství. A dvouleté zkušenosti s testováním písma jsou veskrze pozitivní - písmo děti baví a učí se ho rychleji než klasické kudrlinky.

 

Zavádění písma do praxe ovšem není bez otazníků. Když pomineme tradicionalistické námitky typu "proč rušit něco co bez problémů slouží takovou dobu", vynoří se čistě praktické otázky: nezleniví děti tím, že jim budeme přístup k psanému písmu natolik zjednodušovat, neutrpí tím jemná motorika? Jak to bude s využíváním písma v budoucnosti - písmo je chráněno copyrightem, bude jeho používání pro osobní potřebu zcela zdarma? Proč dostalo licenci na výrobu pomůcek pro výuku tohoto písma pouze jedno nakladatelství, takže pořízení těchto pomůcek takřka vyčerpá limit školy na jednoho žáka?

 

Autorka fontu, grafička Radana Lencová, odpovídala na otázky čtenářů Reflexu.