Jung Lee

Jung Lee Zdroj: ONE AND J. Gallery

Jung Lee
Jung Lee
Jung Lee
Jung Lee
Jung Lee
8
Fotogalerie

P.S. Miluji tě: Korejská fotografka zobrazila nejčastější klišé jako neonové nápisy v polích

Jak jsi mi to mohl udělat? Mé srdce patří tobě. To jsou jedny z nápisů, které korejská umělkyně Jung Lee vyrobila z neonového osvětlení a umístila do opuštěných oblastí. Tyto zářící věty mají znázorňovat klišé, které denně slýcháme úplně odevšad.

 

Fráze jako „Miluji tě z celého srdce“ a „Mé srdce je jen tvoje“ vídáme ve filmech nakreslené v písku, vyryté na lavičkách i nasprejované červenou barvou na zdech. Slýcháme je z textů zpěváků a jsou o nich popsány stovky stran v knihách. Právě dílo Rolanda Barthesa „Fragmenty milostného diskurzu“, kde protagonista hledá znamení v zářivých neonových světlech města, se stalo inspirací pro korejskou umělkyni a fotografku Jung Lee.

 

Ta nainstalovala neonové nápisy do opuštěných krajina neúrodných polí. Opomíjená místa mají kontrastovat s klišovitými frázemi, které se na nás valí doslova odevšad. Když ale při cestě autem náhodou na zařízení kdokoliv narazí, může si přesto ve světélkujících větách najít to své znamení a impuls. Výstava fotografií umělkyně, která se jinak většinou zabývá politickými tématy, proběhla nedávno v Hong Kong International Art Fair.