CERN LHC

CERN LHC Zdroj: Profimedia

5 nejlepších aprílů, které nebyly úplně mimo

Aprílových žertíků je spousta. Některé jsou vyloženě hloupé (povolená slánka v jídelně, nalepený celofán v záchodové míse, tvarůžky na podšívce kabátu), některé tak akorát – tady by se mohla zařadit moje sestra, která mi v neděli v noci, kdy jsem si jí stěžoval na bolení v krku, zcela vážně doporučila vypít pět lžic neředěného octa (a já to samozřejmě udělal). Pak jsou ale ty, které patří do top kategorie – vypadají tak troufale a dobře, že i když přijdete na ten fór, stále si říkáte: nebylo by od věci kdyby to fakt fungovalo... Výběr právě z těchto fórků najdete níže.

5.místo

Tic Tac s příchutí pizzy

Známé pastilky Tic Tac se staly pro některé z nás nepostradatelnou součástí každodenního rituálu, kdy z úst odstraňujeme připomínky včerejších mejdanů a nezřízeného života vůbec. Americká společnost, vyrábějící tyto moderní pomocníky, ovšem inzerovala na svém twitteru nový druh s příchutí pizzy. Pokud by to byla pravda, potěšil by zrovna tak - zřejmě ale jen nás.

 

4.místo

Kočky v armádě

Škrty v rozpočtech dělají všichni, americká armáda není výjimkou. Vojenská policie v americké Virginii oznámila, že bude vedle obligátních psů používat také kočky. Ne ovšem jako pomocnice na vyčmuchání drog, ale na standardní fulltime službu ve zbrani. Spoléhají totiž na vysoce vyvinutý kočičí čich a sluch (kočky slyší ještě dvakrát tak lépe než psi). Zajímavé je, že chundelaté stvoření na náborovém letáku připomíná známou internetovou celebritu Grumpy Cat.

Grumpy Cat ve vojenskémGrumpy Cat ve vojenském|Time.com

 

3.místo

Google Nose

Třetí místo uzurpuje další z projektů založených na čichu. Google Nose umožňuje uživatelům vyhledat na internetu nejrůznější pachy a pak je zažít na vlastní kůži (sliznici). „Převod audiovizuálních informací na čichové podněty je něco, co science fiction slibuje už desítky let,“ říká se v propagačním videu. Můžete si třeba vyzkoušet jak to „voní“ v egyptské hrobce, nebo naopak ucítíte nějaký zvláštní pach a Google Nose ho pro vás identifikuje. A přidá třeba taky pachové titulky do YouTube.


2.místo

Letadlo se skleněnou podlahou - Nic pro akrofoby

Podle šéfa Richarda Bransona měla být nasazena do ostrého provozu na vnitřní lince z Londýna do Skotska – zřejmě proto, aby cestující mohli obdivovat poetické krásy Highlands. Pro zvídavé cestující pak měli připravenou hru „Kdo první uvidí Lochnesku“. Na první cestu se měl vydat šéf sám i se svou rodinou - a nemělo zůstat jen u toho, měly se zavést také balóny se skleněnou podlahou a při letech se mělo podávat speciální víno „Merloch“.

  Virgin bez podlahyVirgin bez podlahy|Profimedia

 

1.místo

Vyhrajte svůj vlastní Higgsův boson!

A je to tady, zlatý hřeb večera pro všechny, kteří touží opravdu objevovat. CERN se rozhodl přesvědčit veřejnost o konkrétních výsledcích své práce – 10 šťastným výhercům chtěl rozdat 10 Higgsových bosonů, základních částic. „Vždy jsme se chtěli podělit o výsledky výzkumu,“ uvedl na blogu Sergio Bertolucci, ředitel výzkumu CERNu. „Nastal čas učinit to. Tímhle způsobem chceme poděkovat za obrovský entuziasmus, který podporuje naše objevy.“ Higgsovy bosony jsou velice vzácné částice – aby vznikl, musí na sebe narazit dva protony, potom je šance jedna ku milionu milionů, že se tak stane. 10 vylosovaných šťastlivců by pak obdrželo dárkově zabalenou částici včetně podrobného návodu k tomu, jak se o Higgsův boson starat.

Higgsův bosonHiggsův boson|Profimedia