Tomáš Zábranský léčebné konopí

Tomáš Zábranský léčebné konopí Zdroj: Reflex

Vše co jste chtěli vědět o léčebném konopí. Se čtenáři chatoval Tomáš Zábranský

Všechno, co jste chtěli vědět o léčebném konopí a báli (nebo nebáli) jste se zeptat, jste se dozvěděli dnes v online rozhovoru s Tomášem Zábranským, jedním z těch, kteří legislativu pro využití konopí jakožto léku pro diagnostikované pacienty připravovali.

Tomáš Zábranský je vedoucím pro vědu a výzkum Centra adiktologie Psychiatrické kliniky 1. LF a VFN UK a externím spolupracovníkem Národního monitorovacího střediska; pracuje také jako drogový epidemiolog pro OSN a EU. Externě vyučuje drogovou epidemiologii.

 

Myšlenka legálně pomoci pacientům, pro které je konopí vysvobozením a cestou k alespoň trochu normálnímu životu, začala nabývat reálných obrysů (aktivistické výkřiky nepočítám) v roce 2011, kdy petici na podporu zákona podepsala předsedkyně Poslanecké sněmovny. 19.února tohoto roku podepsal zákon prezident Václav Klaus, a i přes odpor ministerstva zdravotnictví to vypadá, že nemocní by se mohli legálního konopí přece jen dočkat.

 

Ozývají se ovšem také naprosto validní otázky, které je potřeba zodpovědět a vyjasnit. Odkud se konopí v lékárnách vezme? Kolik to bude stát? Nebudou na tom vydělávat mafie? I na to odpovídal Tomáš Zábranský čtenářům Reflex.cz.