pijavice

pijavice Zdroj: YouTube.com

10 zaměstnání z historie, která byste nechtěli dělat

Lidé, kteří si v minulosti potřebovali vydělat na chleba, museli často zatnout zuby a přetrpět ponižující práci. Tady je deset bizarních zaměstnání, která jsou v některých případech tak šílená, že byste raději běželi do fastfoodu smažit hamburgery.

 

 

1. Utírači stolice: Jejich práce spočívala v tom, že asistovali panovníkům při veškerých činnostech, které prováděli na toaletě. Překvapivě se většinou jednalo o ty nejmocnější a nejvěrnější služebníky krále s královnou, kteří trávili léta po jejich boku. Kdo by asi vykonával tuhle funkci na Pražském hradě dnes….

 

2. Klepači: Byli to muži, kteří obcházeli barák po baráku, mlátil spícím lidem klackem do okna a házeli na ně hrách, dokud se neprobudili. Kolik ulic tenhle lidský budík zvládl obejít, než ho někdo nadobro „típnul“ se ale nikde nepíše.

 

3. Šašci: Proslulí vtipálci, kteří měli za úkol bavit krále. Ti si je většinou pro rozptýlení brali s sebou i do válek a bitev. Šašek Viléma I. Dobyvatele byl tak údajně první obětí bitvy u Hastingsu, kde zemřel při žonglování s mečem. Postupem času klauni u dvora vymizeli, jelikož většina panovníků a prezidentů už dokáže s klidem zastat i tuhle roli, a tak je zbytečné platit za šaškování někomu jinému.

 

4. Kojné: Takové ženy se živily kojením dětí někoho jiného. Práce byla velkým hitem v Evropě po roce 1000 n. l., ale jelikož jedna žena dávala mléko desítkám různých dětí, byla to také jedna z hlavních příčin rozšiřování nemocí mezi novorozeňaty.

 

5. Sběratelé pijavic: Když se člověk podívá do vod českého showbusinessu, tak může namítat, že sběratelé pijavic (převážně tedy sportovci a podnikatelé) stále existují. V minulosti ale muži nelovili modelky, ale právě kroužkovce. Máchali se ve znečištěné vodě tak dlouho, dokud se na ně pijavice nepřisály, potom je sundali a prodali. Kvůli tomu, že těla mužů byla celé posetá otevřenými ranami, pracovali ve vlhkém prostředí a trpěli ztrátou krve, byli velmi náchylní k infekcím.

 


6. Profesionální truchliči: Truchliči dostávali peníze na živobytí za projevování emocí během pohřbů. Celé divadlo bylo sehráváno proto, aby se pozůstalí cítili při oplakávání nebožtíků pohodlně a mohli naplno projevovat svoje emoce. Tenhle čínský zvyk se tradoval od dob císaře Wu okolo roku 156 př. n. l. .

 

7. Změkčovači bavlny: Aby bylo oblečení vláčnější a měkčí, namáčela se vlna do sudu staré moči. Práce takových nešťastníků spočívala v celodenním šlapání po močí nasáklé vlně. Co je proti tomu občasné setření záchodů po štamgastech v putykách.

 

8. Kastráti: Muži s takhle zhuntovanými pohlavními orgány zpívali špičkovým sopránem a altem. Díky kastraci bylo jejich tělo uzpůsobené tak, že plíce získaly mnohem větší kapacitu. Při poslouchání rádia, ale musí být každému jasné, že praktika v Americe stále ještě frčí a mnozí zpěváci tuhle metodu, pravděpodobně zcela dobrovolně, podstupují dodnes.

 

9. Zloději těl: Beztrestně prodávali čerstvé mrtvoly pro lékařské účely. I když totiž bylo v Anglii okrádání mrtvých protizákonné, tak do roku 1832 nebyla trestná samotná krádež těla. I přesto, že v dnešní době už taková živnost neexistuje, kdybyste položili nebožtíka ke stanici Černý Most před fontánku, dozajista by zmizel během pár vteřin.

 

10. Farmáři s exkrementy: Jestli se vám v životě nedaří a obrazně řečeno si připadáte až po uši v exkrementech, tak věřte, že farmáři na tom dřív byli daleko hůř. Museli se v lidských výkalech totiž často opravdu brodit až po krk a sbírat je. Pracovat přitom mohli jenom v noci a bydlet pouze ve speciálně vymezených oblastech.