Pete Doherty

Pete Doherty Zdroj: Profimedia

12.3.: Dnes má narozeniny Pete Doherty. Co mu popřejeme?

Pete Doherty, bývalý zpěvák Libertines, milenec Kate Moss, malíř, model, a v současné době také zpěvák Babyshambles, se dnes dožívá 34 let.

 

Pokud nepočítáme Keitha Richardse a Lemmyho, na celé angloamerické hudební scéně nezkonzumoval nikdo víc drog než tento chlapík s obličejem dítěte, kterého jste strčili do pračky a zapnuli na máchání. O jeho kapele Libertines se říkalo, že jestliže pankáči si lebedili ve špíně ulice, pak Libertines se v té špíně právě probudili a snažili se zjistit kde to kurva jsou.

 

Milovník poezie a hudby obdivoval anglickou literaturu. Když ho jeho kamarád Carl Barat seznámil s drogami (které, jak víme, rozpínají mysl), vytvořili si oba bájnou zemi Arcadia, ve které žili více než ve skutečnosti. To jim ovšem nezabránilo v tom, aby nevydali pár výborných alb. Když začaly být Petovy excesy moc už i na Carla, tak ho prostě vyhodil.



V současné době hraje s další svojí kapelou Babyshambles, a i přes neutuchající drogové excesy (kvůli kterým mu dala košem i taková lifestyle fanatička jako Amy Winehouse) patří k definujícím kapelám britské rockové scény. Jeho přístup k životu je opravdu rock'n'roll bez kompromisů. Co mu popřejeme do dalších let?

 

The Libertines - What a waster

 

 

 

Babyshambles - Delivery

 

 

 

Pete Doherty - Last of English Roses