Bídníci

Bídníci Zdroj: youtube.com

Poslechněte si pět písní nominovaných na Oscara. Kterou byste vybrali vy?

V neděli se budou rozdávat Oscaři. Jednou z kategorií, ve které v minulých letech prostřednictvím Markéty Irglové bodovala i Česká republika, je Nejlepší originální píseň.

 

Poprvé od roku 2004 je na Oscara nominováno celkem pět písní a každá z jiného filmu. Například loni to do velkého finále dotáhly jen dvě. Letos se zdá, že je o vítězi rozhodnuto předem.

 

Píseň Skyfall od zpěvačky Adele má totiž všechny atributy potřebné k získání sošky. Dokáže jak hudebně, tak textově stát sama o sobě mimo film a zaryla se tak do podvědomí diváků a nepochybně i členů akademie.

 

Druhý velký favorit, píseň z muzikálů Bídníci s názvem Suddenly, má trochu horší startovní pozici. Píseň dodatečně připsaná ke klasickému muzikálu na Oscarech bodovala naposledy v roce 1995 - You must love me z muzikálu Evita v podání Madonny.

 

Mimochodem, nominace Skyfall je celkem čtvrtým Oscarovým zářezem série filmů o Jamesi Bondovi. Vtipné na tom je, že všechny tři předchozí filmy byly v nějaké kategorii nominované v době, kdy zpěvačka Adele ještě nebyla na světě. Jací jsou tedy adepti na píseň roku?

 

Skyfall z filmu Skyfall, hudba a text:  Adele Adkins a Paul Epworth)

 

 

Before My Time z filmu Chasing Ice, hudba a text: J.Ralph

 

 

Everybody Needs a Best Friend, hudba: Walter Murphy, text: Seth MacFarlane

 

 

Pi’s Lullaby z filmu Life of Pi, hudba: Mychael Danna, text: Bombay Jayashri

 

 

Suddenly z filmu Les Misérables, hudba: Claude-Michel Schönberg, text: Herbert Kretzmer a Alain Boublil