Kandidáti do Senátu Jiří Drahoš a Marek Hilšer

Kandidáti do Senátu Jiří Drahoš a Marek Hilšer Zdroj: Foto Aha! – R. Klejch, D. Černovský

Prezidentští kandidáti jdou do předem vyhraných obvodů. Změní tím v Senátu vůbec něco?

V senátních volbách se chystá vyrazit do boje několik neúspěšných prezidentských kandidátů. U všech tří, kteří tento záměr oznámili, to dává smysl – měli ve volbách poměrně vysoké zisky a hned po vyhlášení výsledků se začalo spekulovat o pokračování jejich politických cest. Trochu bojácně si ale všichni zvolili pražské obvody se silnou liberální základnou a jejich kandidatury tím částečně ztrácí smysl.

Na Praze 2 a 3 kandiduje Marek Hilšer, v rozsáhlé Praze 4 Jiří Drahoš, modřanskou Prahu 12 si vybral diplomat Pavel Fischer. Rozhodnutý kandidovat má být i Realista Jiří Hynek, který ve volbách skončil sedmý s necelými dvěma procenty.

Výhra bez boje?

Všichni tři „protizemanovští“ jezdci z lednové volby si vybrali pro další dostih obvody, v nichž tradičně vyhrávají liberální, či řekněme prozápadní síly. Cílem jejich kandidatury přitom kromě zviditelnění vlastní osoby je i posílení tohoto názorového proudu na půdě senátu, alespoň s tímto argumentem všichni ke kandidatuře přistoupili. Reálně by ale jejich zvolení mnoho nezměnilo – v zásadě by akorát vystřídali dosavadní stranické senátory, kteří by u většiny zákonů hlasovali podobně jako oni.

Vezměme si pro ukázku obvod Prahy 2 a 3, který se pokusí dobýt Marek Hilšer. V tomto volebním období je za něj zvolený populární bojovník proti korupci Libor Michálek, navržený koalicí Pirátů, Zelených a lidovců. Hilšera Piráti podpořili v prezidentské volbě a jejich voliči, kterých je v centru Prahy víc než dost, se vlastně budou muset rozhodovat mezi dvěma „pirátskými“ kandidáty.

Hilšer navíc mohl kandidovat třeba v rodném Chomutově, kde měl v prezidentských volbách nadprůměrný výsledek. V současnosti sedí za chomutovský obvod v horní komoře komunista Václav Homolka, porazit jej by pro Hilšera byla zajímavá výzva a zároveň by případnou výhrou reálně pohnul rozložením sil v Senátu přidáním jednoho liberálního křesla navíc.

U dalších dvou kandidátů ze druhého a třetího místa boje o Hrad je situace podobná. Jiří Drahoš to má na Praze 4 rovněž celkem jisté. Ve druhém kole prezidentské volby ale vyhrál ve spoustě okresů mimo Prahu, kde by si také mohl věřit na úspěch.

Pavel Fischer zase mohl zkusit jednu z jihomoravských katolických bašt, kde by měl najít silnou základnu. Na Praze 12 se utká s ústavním právníkem Gerlochem, který by v Senátu případně zastával taky dost podobné hodnoty jako on, stejně jako pirátská kandidátka Eva Tylová.

(Ne)politik Drahoš

Jejich případnými výhrami se toho tedy nejspíš moc nezmění, akorát v horní komoře přibude pár známých tváří a Senát možná bude dostávat o trochu víc mediální pozornosti. U Marka Hilšera i Pavla Fischera se dá v budoucnu předpokládat snaha v celostátní politice pokračovat. Hilšer se svou low cost kampaní udělal v prezidentských volbách výsledek, na jaký jiní musí investovat desetimilony. A ve Fischerovi zas podle mnohých roste příští předseda KDU-ČSL.

Trochu nepochopitelné je pak počínání Jiřího Drahoše – založím zásadně nepolitický spolek, abych se pak nechal podpořit několika politickými stranami do voleb do Senátu, kde budu dělat politiku. A pro jistotu v obvodu, kde mám skoro stoprocentní jistotu úspěchu.

Kandidatura Drahoše, Fischera a Hilšera vlastně symbolizuje jeden problém českých prozápadních stran – nejdou dostatečně naproti voličům mimo velká města. Největší osobnosti nasazují v Praze, kde v některých případech stráví i největší část kampaně. A když do všech Lhot a Vsí přijede jen Okamura, tak tam holt vyhraje Okamura.