Šéf ODS Petr Fiala - ilustrační snímek

Šéf ODS Petr Fiala - ilustrační snímek Zdroj: Martin Sekanina

Pravicový Demokratický klub bude hrát ve sněmovně marginální roli. Babiš si ho namaže na chleba

48. Jen osmačtyřicet poslanců a poslankyň představuje v nové Poslanecké sněmovně „Demokratický klub“, který tvoří zástupci ODS, lidovců, TOP 09 a Starostů a nezávislých. Jak ukázala volba předsedy sněmovny (tím se stal ve středu Radek Vondráček z ANO) i důležitého Mandátového a imunitního výboru, pravicová opozice to bude mít v příštím období těžší než těžké. Pokud by skutečně chtěla reálně něco prosadit, bude to muset vyjednat s Andrejem Babišem. Jenže to odmítá.

Problémem Demokratického klubu je, že jeho požadavky může hlasovací mašinerie ANO, komunistů a okamurovců, která se ve sněmovně vytvořila, lehce ve všem převálcovat. Například pravicový blok chtěl mít dva místopředsedy sněmovny. Jenže těmi budou v pátek téměř stoprocentně zvoleni Petr Fiala (ODS), Vojtěch Pikal (Piráti), Tomio Okamura (SPD), Vojtěch Filip (KSČM) a Jan Hamáček (ČSSD). Takže na Demokratický klub zbude jeden místopředseda a Fiala by byl zvolen tak či tak, protože zastupuje druhou nejsilnější stranu ve volbách.

Podobné to bude u sněmovních výborů. ANO vedení v některých přenechá svému „gangu“. Tedy „Svědkům Okamurovým“ a komunistům. Něco získá i ČSSD. Stanislav Grospič z KSČM je už ostatně šéfem důležitého mandátového výboru. Demokratický klub získá šéfa v méně výborech, než chtěl, a je v podstatě jedno, kdo na těchto místech bude sedět. Protože reálně při hlasováních ve sněmovně pravice uspěje pouze tehdy, když se k tomu Babiš uvolí.

Demokratický klub by mohl vytvářet reálnější tlak, pokud by jeho členy byli také Piráti a sociální demokraté. Jenže Piráti se stávají neřízenou střelou parlamentu a nedá se odhadnout, ke komu se kdy přikloní a od koho se někdy zase odkloní. ČSSD zvolila poměrně umnou taktiku, že si ještě počká. Se svými 15 zákonodárci je slabá a navíc vnitřně rozložená. Přesto získá místopředsedu sněmovny v podobě Jana Hamáčka, což je navíc vzhledem k jeho zkušenostem pro poslanecký sbor dobrá volba.

Zásadní otázky pro Českou republiku jsou teď dvě: Dostane někdy některá z Babišových vlád důvěru? A budou Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek opět vydáni sněmovnou k trestnímu stíhání?

Ani v těchto případech nehraje Demokratický klub žádnou významnou roli. O obou otázkách rozhodnou jiné strany, které nejsou jeho členy.

Poslanecká sněmovna je totiž mimořádně rozdrobená a nic se na tom nezmění. Je tady silné, ale ne většinové, hnutí ANO. Pak málo početná pravicová opozice. Nevyzpytatelní Piráti a okamurovci a v meziprostoru plující komunisté a socialisté. V mnoha hlasováních se tak mohou vytvářet nahodilé koalice, které v konečném důsledku budou většinou prospěšné pro Andreje Babiše. Jen on má sílu něco za něco vyměnit.

Některé strany navíc celkem chytře rychle „přejmenovaly“ Demokratický klub na „Klub Miroslava Kalouska“. První efekt těchto nesmyslných průpovídek se projevil již po několika dnech – ODS, druhá nejsilnější strana vzešlá z voleb, bude ve veřejném prostoru a v médiích marginalizována.