Schůzka ANO a ČSSD: Andrej Babiš po schůzce se sociálními demokraty Zaorálkem a Chovancem

Schůzka ANO a ČSSD: Andrej Babiš po schůzce se sociálními demokraty Zaorálkem a Chovancem Zdroj: Foto Blesk - Dan Černovský, ČTK

Do Babišovy vlády mohou ČSSD dotlačit její dluhy

Česká strana sociálně demokratická má velký problém. Propadák ve volbách má kromě drastického zmenšení počtu poslaneckých mandátů, a tím i politického vlivu ještě jeden důsledek. Rapidní snížení příspěvků od státu. Strana je navíc zadlužená a bude nucena shánět peníze. To může chování sociálních demokratů dost poznamenat.

Za prvé stát po volbách jednorázově proplácí náklady na kampaň — 100 korun za získaný hlas. Díky tomu sociální demokraté získají 36 834 700 korun. To je ale jen přibližně třetina příspěvku z roku 2013 (101 682 900 Kč).

Za druhé strany dostávají příspěvek na mandát — 900 tisíc na jednoho poslance ročně. Za čtyři roky to činí pro ČSSD 54 miliónů, jenže v minulém období to bylo 171 miliónů.

Za třetí je tu stálý příspěvek deseti miliónů všem stranám, jež se dostanou do sněmovny, ten zůstává stejný.

Na příští čtyři roky je to tedy pro sociální demokracii příjmový sešup skoro o 182 miliónů. Podobná částka, 180,2 miliónu, se objevila v účetnictví ČSSD v kolonce ztráta za loňský rok. Započítal se tam totiž zčásti i nezaplacený dluh z prohraného sporu s advokátem Zdeňkem Altnerem ve výši 338 miliónů korun. Na částku už má strana uzavřenou smlouvu o úvěru. Kvůli tomu zastavila několik svých nemovitostí. Další zásek samozřejmě přinesly náklady na kampaň.

Situace si vyžádá velké škrty ve vnitřním aparátu, což jednak socialistům moc nejde, jednak to způsobí další vnitrostranické pnutí.

A navíc peníze se v opozici shánějí mnohem hůř než ve vládě — své o tom ví ODS, která měla velké problémy s předlužením po minulých volbách. Jenže ČSSD je na tom teď finančně ještě hůř.

Jak to tedy může dopadnout?

První pokus o sestavení vlády Babiš jen tak nastřelí — svou ideální vládu, do níž vezme pár veřejností oblíbených a uznávaných lidí. Důvěru nedostane, bude za oběť a ostatní pod větším tlakem.

Druhý pokus, jímž prezident Zeman také pověří Babiše, už bude vážný. ČSSD se bude zmítat ve vnitrostranických přích a dluzích a po ministerských postech, které aspoň nějaký přísun peněz zaručí, skočí. Pak už bude jen otázka, koho dalšího Babiš přiměje, aby se přidal — lhostejno, zda do koalice, či jen tichou podporou ve sněmovně. Zatím to vypadá na Okamuru, jenž je v podezření, že nepřiznal část svých příjmů. Opatrně se hlásí i komunisté.

Vše ale může skončit i při prvním, nebo naopak až po třetím pokusu. Každopádně dluhy zotročují.