Petr Fiala a Václav Klaus

Petr Fiala a Václav Klaus Zdroj: archiv Blesku

A čí je teda ta ODS? Fialova, nebo Klausova?

Začíná to vypadat, že sestavování nové vládní koalice není tentokrát až tak důležité jako po jiných volbách. Pozornost se čím dál víc přesouvá jinam. Jako by všechny zajímalo, kdy konečně roztrhne Václav Klaus mladší ODS vejpůl.

Už ve volebním studiu České televize to chvíli vypadalo, jako kdyby se moderátor Václav Moravec snažil narychlo zorganizovat rozkol ODS a začal spekulovat, zda a kdy by mohl Klaus junior svrhnout Fialu.

Opíral se mimo jiné i o to, že právě VK získal nejvíce preferenčních hlasů z celé strany, tedy více než Fiala, a skončil dokonce druhý za Babišem v kategorii bez rozdílu stran.

MF DNES dnes komentuje, že Klausovi si berou ODS zpátky, vedení strany to ale ještě neví. Podobně další komentáře. Už už aby se ta strana zase začala rozpadat.

Fiala je zasypán otázkami, zda se nebojí o křeslo šéfa ODS, proč nebyl Klaus na povolební tiskovce a podobně.

Klaus zase odpovídá na otázky, jaký je jeho zájem o funkci ve vedení ODS a zda je spokojen s tím, že současné vedení míří do opozice.

Není, samozřejmě. Klaus je ve své podstatě politické zvíře a s málem se nikdy nespokojí. Nebude čekat na příští volby, bude tlačit do pedálů, děj se co děj. Fiala zkrátka nesmí být pomalejší a zpohodlnět dvouciferným výsledkem. Jinak do čela půjde ten, kdo straně doručí víc voličů.

Normální konkurence, kterou ODS hlásá od svého založení. Pokud to občanští demokraté budou brát jinak a zase začnou hledat a odstraňovat vnitřní nepřátele, tak je spolkne konkurence zvnějšku. Konkurence je totiž to, co funguje vždycky.

Fiala udělal pro ODS hodně práce. Mimo jiné hlavně v tom, že po dlouhé době vyrostlo několik nových osobností, jež voliče dokážou oslovit. Jestli chtějí modří ptáci zpět nahoru, měli by si toho být vědomi. Jak role Fialy, tak role Klause.