Andrej Babiš se svými spolustraníky na tiskové konferenci k vítězství ve volbách.

Andrej Babiš se svými spolustraníky na tiskové konferenci k vítězství ve volbách. Zdroj: E15 Nguyen Thuong Ly

Vše o volbách: Pečinka, Steigerwald, Fištejn, Höschl a Balík komentovali výsledky, jejich příčiny a budoucnost

Na jednom místě tady najdete všechno, co jsme během víkendu vydali k parlamentním volbám. Kromě komentovaného zpravodajství a povolebního rozhovoru prezidenta Zemana pro Blesk jsou tu hlavně názory a videokomentáře autorů a spolupracovníků Reflexu na povolební vývoj.

Celý víkend jsme přinášeli nové informace i čerstvé komentáře k průběžným výsledkům. Připomeňte si, jak se volební sobota odvíjela minutu po minutě.

Hurikán, ve kterém ale najdeme silné prvky voličské stability. Tak vidí výsledky voleb vedoucí katedry politologie na Masarykově univerzitě v Brně Stanislav Balík. V povolebním rozhovoru Reflexu řekl, že součet SPD a KSČM se zhruba rovná hlasům KSČM (a Sládkových republikánů) z let 1996 až 2002. Navíc i Babiš výsledkově navazuje na kdysi nejsilnější české strany - ODS a ČSSD. V čem má podle Balíka ANO výhodu a co znamená 11 procent pro ODS? Přečtěte si v rozhovoru.

Případní koaliční partneři ANO budou žít v obavách, že je Babiš kdykoliv vymění za jinou stranu, upozorňuje ve videokomentáři Jefim Fištejn. Co čeká od nové vlády pod vedením Andreje Babiše? Uvidíte ve videu.

Karla Steigerwalda zklamalo, že 40 procent obyvatel vůbec nezajímaly volby, které rozhodly o budoucnosti Česka. Na druhou stranu vidí ve výsledcích i jedno pozitivum. Jaké? Dozvíte se z videokomentáře.

Cyril Höschl vnímá celkovou změnu politického diskurzu ve světě a s ním související velké posuny volební přízně i v České republice. Úspěšní jsou dnes politici, kteří nabízejí nové politické pořádky. Pusťte si celý komentář psychiatra Höschla.

Bohumil Pečinka ve videokomentáři hledal k volbám historickou paralelu. A našel. Jakou? Co se podle komentátora Reflexu povedlo Babišovi? A jak budou s parlamentními volbami souviset ty prezidentské? Uvidíte ve videu.

Ještě jednou Bohumil Pečinka. Ve svém povolebním textu analyzuje přesuny voličské přízně a odhaduje, o co začne Andrej Babiš po volbách usilovat. Proč to podle Pečinky bude obrovská výzva? Dočtete se v jeho komentáři.

Viliam Buchert sledoval dvě povolební televizní debaty. V České televizi se setkali lídři všech stran a Jaroslav Faltýnek za ANO místo Babiše, který měl sólo debatu na TV Barrandov. Zaznělo něco podstatného? Dozvíte se z komentáře Viliama Bucherta.

Jefim Fištejn se ve svém druhém videokomentáři pustil do srovnávání českých voleb s německými a rakouskými. Jak se ty české liší? A proč české volby ovlivnila i politika Bruselu? Uvidíte ve videu.

A znovu politolog Stanislav Balík. Ten ve svém komentáři analyzuje situaci ČSSD a vysvětluje, proč by tato strana měla sáhnout po lídrovi z odborářského prostředí.

Co bude dělat prezident Miloš Zeman? Chce jmenovat Andreje Babiše premiérem. Ve videorozhovoru samozřejmě zaútočil na ODS a TOP 09. Co si Zeman myslí o Babišovi? Uvidíte ve videu.