Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: ČTK

Co pro vás chystáme na víkend a proč sledovat volby s Reflex.cz

V sobotu ve 14:00 se zavřou volební místnosti. Už hodinu před tím začne náš on-line přenos z voleb s aktuálními informacemi a komentáři. Později přijdou na řadu komentáře a videokomentáře Bohumila Pečinky, Karla Steigerwalda, Cyrila Höschla či Jefima Fištejna.

Podrobné průběžné výsledky voleb najdete zde. Uvidíte tam celkový průběh hlasování, ale také výsledky za jednotlivé územní celky.

Podle pátečního videokomentáře Bohumila Pečinky jde v těchto volbách o charakter politického režimu. Tvrdí, že některé strany, které se patrně do sněmovny dostanou, chtějí korekce polistopadového režimu. A dle komentátora Reflexu hrozí, že takové strany získají ústavní většinu. “Volit má smysl,” říká.

Jiří Štefek ve svém textu upozorňuje na systém preferenčních hlasů, takzvaného kroužkování. Připomíná, že v minulých volbách do sněmovny i díky kroužkům přeskočila uchazeče na kandidátkách umístěných výše řada nováčků. A skákat se bude i letos.

Jestli ale nechcete čekat, až komise sečtou všechny hlasy, podívejte se na maďarského jezevčíka Jovőlátonaka, který se ještě nikdy nespletl a s jistotou předpověděl i výsledky českých voleb.

Pokud chcete zavzpomínat na minulé volby, podívejte se, jak je komentoval Reflex.

Během soboty najdete na reflex.cz další postřehy, zajímavé souboje v jednotlivých krajích a statistiky.