Podle Mariana Jurečky jsou lidovci alternativou pro zklamané voliče.

Podle Mariana Jurečky jsou lidovci alternativou pro zklamané voliče. Zdroj: Michal Šula / Mafra / Profimedia

Hlavní heslo letošních voleb? Nejsme jako my!

Při čtení rozhovorů s lídry vládních stran o jejich volebních prioritách se člověk může nasmát více než při sledování grotesek s Laurelem a Hardym. Zatím suverénně vedou lidovci, těsně následováni svědky Babišovými.

Lidovecký ministr zemědělství Jurečka: „Jsme alternativou pro zklamané voliče!“ Zklamané z čeho? Že by z opozice, jež není schopna přijímat smysluplné zákony, které neobtěžují poctivé občanstvo, a neumí odpovědně řídit centrální úřady, jež mají sloužit občanům, a nikoli naopak? Možná.

A lidovci dále o pilířích svého ekonomického programu: 1. Digitalizace, 2. Vzdělání, 3. Spolupráce, 4. Energie. Tak určitě, jak by řekli fotbalisté. Spíše by ten program ale měl vypadat nějak takto: 1. Elektronické pokladny a šmírování, 2. Kontrolní hlášení, 3. Likvidace malých a středních podnikatelů, 4. Dotace nenažraným oligarchům.

I Andrej Babiš zahájil předvolební tažení sám proti sobě – král elektronických pokladen už začal slibovat, že z povinnosti EET bude například vyjmut prodej vánočních kaprů. Co může následovat? Vytáhne do boje za povinný vyšší podíl masa v párcích, proti dotacím do biopaliv, proti rozkrádání evropských dotací na stavbu čapích a jiných hnízd, proti ovlivňování médií ze strany politicko-podnikatelských vlastníků, proti estébákům ve vysokých funkcích? Uvidíme.

Vše o parlamentních volbách 2017 na Reflex.cz >>>

A sociální demokraté? Ti se v tom zatím po splasknutí Bohuslava Sobotky trochu plácají. Ještě si neurčili jasné priority, od kterých bodů vlastní politiky by se měli co nejdůrazněji distancovat. Ale mohou být relativně v klidu. Ať zvolí, co zvolí, nespletou se.