Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek Zdroj: Michal Růžička / Mafra / Profimedia

Rozpačité změny v ČSSD: Jak si poradit s Babišovým populismem

Sobotní předvolební konference ČSSD měla působit jako rána z děla ohlašující novou epochu po středeční abdikaci premiéra Sobotky na předsednictví v sociální demokracii. Nepovedlo se.

Dva dny předtím vystoupil na sjezdu odborů KOVO významný člen sociální demokracie a předseda Senátu Milan Štěch s prohlášením, že v Česku je příliš živnostníků (OSVČ), kteří nepřispívají k růstu hrubého domácího produktu. Proto by se jim měly zvýšit odvody, aby podnikání pověsili na hřebík a nechali se zaměstnat v továrnách. Vyzval svazy zaměstnavatelů, aby se přidaly k odborářům a udělaly v celé věci pořádek, jak doslova řekl.

V českých poměrech šlo o nejtvrdší atak na nějakou sociální skupinu od listopadu 1989. Sám Štěch, který od roku 1996 sedí v Senátu a předtím pracoval jako placený odborář, zase dal najevo, že nic nepochopil a nic se nenaučil o svobodné společnosti, a jeho likvidační projev je další v sérii sociálně inženýrských prohlášení.

Vyvolalo to stejnou pachuť jako před několika měsíci, když radikální levice v ČSSD představila program zvýšení daní lidem s necelým dvojnásobkem průměrného platu, které absurdně označila za bohaté. I tehdy to bylo hodnoceno jako útok na střední vrstvy a snaha zahrát na strunu sociální závisti voličů.

I tady ČSSD záhy pochopila, že přestřelila. Nicméně nový volební program o výši mzdy, od níž se má odvíjet vyšší zdanění, taktně mlčí. Když se na to novináři zeptali předsedy sněmovny Jana Hamáčka, odpověděl, že tipuje, že vyšší zdanění se bude týkat lidí kolem čtyřnásobku průměrné mzdy, čímž by se ČSSD vrátila zpátky k programu z roku 2013. Nicméně ani toto nedokázali v sobotu prodat.

Vše o parlamentních volbách 2017 na Reflex.cz >>>

Jinak volební sliby jsou opravdu velkorysé. Zvýšení průměrné mzdy v roce 2022 na 40 tisíc korun, minimální mzda ve stejném roce 16 tisíc, pět týdnů dovolené, právo zaměstnanců nekomunikovat v době volna se zaměstnavatelem, na což bude dohlížet speciální úřad, vyšší zdanění velkých korporací a bank a zastropování odchodu do důchodu na 65 letech.

Celý program ČSSD je nevyhlášenou polemikou s Andrejem Babišem a některými jeho tezemi, například o rychlodráhy z Prahy do Brna (Babiš slibuje délku cesty 40 minut, ČSSD pod hodinu). Je v tom cítit základní absurdita české politické scény: Andrej Babiš byl většinově zvolen odpadlíky od ODS a TOP 09, ale v průběhu volebního období vyměnil voliče, posunul se doleva a stal se nečekaným hlavním konkurentem jak vládní sociální demokracie, tak opoziční KSČM. Dnes si obě levicové strany nedokážou s jeho populismem poradit a snaží se ho přetrumfnout štědrými sliby.

Na sobotní konferenci se představil také nový volební lídr Lubomír Zaorálek s tradičně razantním projevem. Už z prvních mediálních výstupů však bylo jasné, že dříve nebo později se střetne s úřadujícím předsedou Milanem Chovancem o to, kdo je šéf. Změny v ČSSD byly prostě tak rychlé, že nová linie strany se bude ještě nějaký čas tvořit. Před ČSSD je ještě jedna konference tohoto typu.

Text vyšel také na webu E15.cz >>>