Vítězové a vítězové voleb. Rozdíl mezi vítězstvím a porážkou je jen věcí interpretace

Vítězové a vítězové voleb. Rozdíl mezi vítězstvím a porážkou je jen věcí interpretace Zdroj: profimedia.cz

volby 2014
Volby
volby
Srovnání výsledků voleb 2010 a 2013
Srovnání výsledků voleb 2010 a 2013
10
Fotogalerie

Volby do poslanecké sněmovny 2017

Základní přehledné informace o volbách: kdy budou volby do poslanecké sněmovny, jak vyřídit voličský průkaz a jak je to vlastně s volebními lístky?

Termín voleb a volební místnosti

Parlamentní volby se konají každé čtyři roky. Letos je termín voleb 20. – 21. října 2017. Volit může každý občan, který dovršil 18 let a to alespoň do druhého dne voleb. Volí se ve vybraných volebních místnostech, o jejichž umístění se občan dozví nejpozději dva týdny před konáním voleb. Je možné hlasovat i mimo volební místnost, ale jen ve výjimečných případech ze závažných zdravotních důvodů. Přenosnou volební urnu využívají k volbám například v nemocnicích nebo domovech pro seniory.

Voličský průkaz

Pro volení v jiném místě, než je trvalé bydliště, je nutné včas zažádat o voličský průkaz, díky kterému je možné hlasovat v jakémkoli volebním okrsku. Žádost o něj však musí obsahovat úředně ověřený podpis a žádost musí být doručena úřadu trvalého bydliště voliče nejdéle 7 dní před volbami. Osobně lze žádost podat nejpozději 2 dny před volbami a nejdříve je možné průkaz vydat 15 dnů před volbami.  Obliba tohoto průkazu stoupá. Lidé mohou volit na dovolené, studenti zase ve svých univerzitních městech. Detailněji najdete popsáno zde >>>

Volební lístky a kroužkování kandidátů

Volební lístky dostane volič do schránky nejdéle jeden den před začátkem voleb. Hlasovací lístek je vždy pro kandidující stranu a je možnost na něm zakroužkovat až čtyři kandidáty. Udělením těchto preferenčních hlasů je možné posunout některé kandidáty výše a mají pak větší šanci se dostat do poslanecké sněmovny. Do urny je možné vložit pouze jeden volební lístek a musí být vložen do správné obálky k tomu určené (nikoli do obálky od volebních lístků).

Volby do parlamentu České republiky

Kandidovat do poslanecké sněmovny může každý český občan, který je starší 21 let. Do dolní komory parlamentu – poslanecké sněmovny, se volí celkem 200 poslanců. Volby vyhlašuje prezident České republiky a podle ústavy by se měly konat třicet dní před uplynutím volebního období a zpravidla vždy v pátek a v sobotu.

Vše o volbách najdete zde >

Kandidátní listiny podle krajů:

Jihočeský >>>

Jihomoravský >>>

Karlovarský >>>

Královéhradecký >>>

Moravskoslezský >>>

Liberecký >>>

Olomoucký >>>

Pardubický >>>

Praha >>>

Plzeňský >>>

Středočeský >>>

Ústecký >>>

Vysočina >>>

Zlínský >>>