Václav Klaus a Miloš Zeman. Nesmiřitelní rivalové i spojenci

Václav Klaus a Miloš Zeman. Nesmiřitelní rivalové i spojenci Zdroj: Foto Aha! – Jakub Poláček, ČTK, Twitter

O pravicových zemanovcích, Klausovi a důvodech, proč (ne)volit proti Drahošovi

Klaus versus Zeman. Naprosto nesmiřitelní odpůrci, kteří se neshodli snad v jediné věci po většinu reformních devadesátých let. Za oběma pak v šiku zformovaní příznivci, kteří se za levici či pravici byli ochotní bít, byť to snad neprobíhalo jako teď, kdy v nesmyslných debatách na internetu stříká krev. Dnes ale Klaus a mnozí bytostní pravičáci volí levicového protireformního Zemana.

Z raných devadesátek si to nesu jasně. Václav Havel byl symbol revoluce, pádu komunismu (i když ten Čalfa, no...), zastřešení nového, svobodného státu. Václav Klaus byl symbol reforem, bez kterého bychom snad ještě teď hledali socialismus s lidskou tváří. Přes všechny zjevné rozdíly mezi nimi jsem je měl na jedné straně barikády. Byli to ti, co to táhli kupředu. Ti, co reprezentovali pozitivní změny (bez ohledu na to, že lze o dílčích věcech polemizovat).

A pak proti nim Miloš Zeman. Nejen proti nim. Proti všemu. Proti všemu, co se od revoluce udělalo. Zeman symbolizoval konec revolučního a reformního nadšení, počátky pocitu, že za komunistů nebylo všechno špatně, a nastolení jakéhosi neurčita, blbé nálady. Vzpomínám si dokonce, jak Klaus kdysi dávno popisoval jediný okamžik, kdy se mu v politice chtělo doopravdy skončit. Byla to jakási recepce, kde ze společenské nutnosti konverzoval se Zemanem, který den před tím pronášel ve sněmovně cosi o tunelářích a fiasku transformace a Klausovy vlády.

Pro klausovce byl Zeman nepřítelem číslo jedna. Dnes Klaus podporuje svého úhlavního soka z devadesátých let a s ním ho půjde volit řada pravičáků, kteří Zemanovi tehdy nemohli přijít na jméno.

Sarajevo a oposmlouva

Jasně. Víme, jak se to zvrtlo v roce 1997 a 1998. Sarajevský atentát a pak opoziční smlouva, tedy jakési první spojenectví Zemana a Klause. Opoziční smlouva je dodnes symbolem zla a ani já ji tady určitě nebudu opěvovat. Zároveň ale nebudu kydat hnůj na Klause. To k pochopení situace nevede.

Situace byla byla mnohem složitější, než jak je dnes převážně vykládána (jako ochrana funkcí a korupce). Zodpovědnost za ni má zrovna tak Havel, jako i jemu blízké tehdejší menší strany, které po volbách v roce 1998 odmítaly obě velké partaje. I to má svoje důsledky pro dnešek.

Klaus prostě hájí stranický systém a politiky v politice před nepolitiky. Není nutné být jeho fanatický stoupenec, aby člověk tu logiku viděl – taky nebudeme dávat inzerát na místo vedoucího kulturní rubriky Reflexu s požadavkem nulové zkušenosti z médií a kultury. Otázka ale je, zda tohle všechno dneska ještě Zeman naplňuje.

Argumenty

Většina dnešních pravicových zemanovců argumentuje tím, že Drahoš je takový a makový, že je eurofil a vítač, že je slabý a Babiš s ním bude zametat, že je slabý a Brusel s ním bude zametat a že je vůbec názorově nepevný.

Čím víc je slyším, tím víc jsem si jistý. Nejde prakticky vůbec o volbu pro Zemana, ale volbu proti Drahošovi. A jestli už jde o volbu pro něco, tak to něco, co pravicoví voliči chtějí, Zeman rozhodně nereprezentuje.

Vždyť Zeman na Hradě vztyčil vlajku EU, je pro euro a pro evropský stát, tedy konkrétně federaci. To klausovci fakt nechtějí.

Zeman neprokázal původ všech financí v kampani >>>

Drahoš není vítač a multikulti člověk o moc víc než Zeman, který to téma spíš (logicky) využívá. On měl totiž na přijímání uprchlíků v minulosti jiné názory – tohle třeba měla Zemanova vláda v roce 1998 ve svém programovém prohlášení: „Vláda učiní vše pro to, aby se česká společnost v co největší přijatelné míře otevírala Evropě i světu a přetvářela se ve společnost multikulturní. Dokončí práce na nové legislativní úpravě týkající se uprchlíků, kterou se uvede současný zákon do souladu s mezinárodními normami.“

A že s Drahošem bude Babiš zametat? No a od Zemana snad čekáme, že Babiše zničí? Od Zemana, který Babiše tlačí, jak může?

Konečně i o nepevnosti názorů bychom v případě současné hlavy státu mohli psát eseje. Jen blbec nemění své názory, že?

Důvody, proč pravicoví zemanovci nevolí Drahoše, docela dobře chápu. Rád bych od něj slyšel věci, které on nikdy neřekne. Ale proč volí Zemana? Pro co?