První televizní duel mezi Jiřím Drahošem a Milošem Zemanem na televizi Prima

První televizní duel mezi Jiřím Drahošem a Milošem Zemanem na televizi Prima Zdroj: Repro TV Prima

První televizní duel mezi Jiřím Drahošem a Milošem Zemanem na televizi Prima
První televizní duel mezi Jiřím Drahošem a Milošem Zemanem na televizi Prima
První televizní duel mezi Jiřím Drahošem a Milošem Zemanem na televizi Prima
První televizní duel mezi Jiřím Drahošem a Milošem Zemanem na televizi Prima
První televizní duel mezi Jiřím Drahošem a Milošem Zemanem na televizi Prima
17
Fotogalerie

Zeman byl v prvním duelu lepší, Drahoš ho ustál. A celá debata byla naprosto k ničemu

Primě se duel prezidentských kandidátů nevyvedl. To je základní dojem z jejich prvního opravdového střetu. Miloš Zeman šel do Drahoše tvrdě, peskoval a poučoval. Tatíčkovský převlek minulých dní byl pryč. Drahoš byl napjatý, kožený, ale nedal se. Svůj hlavní cíl – neprohrát na celé čáře -  zvládl. Nejslabším v debatě byl nakonec moderátor Voříšek a nejhlasitějším pak vyhecované, občas bučící publikum.

Poprvé před druhým kolem se střetli tváří v tvář. Miloš Zeman nastupoval před kamery Primy s výhodou protřelého diskutéra, který umí s fakty a pravdou mistrně žonglovat.

Jiří Drahoš potřeboval v duelu s ostříleným rétorem alespoň neprohrát. Ještě před pár dny měl „papírově“ jemný náskok. Je sice na politické scéně nováčkem, veřejným diskusím se teprve učí, ale nefér kampaň příznivců soupeře placená z bůhvíjakých peněz mu paradoxně pár bodů zdarma přihrála.

Jenže tenhle Zemanův handicap mohlo smazat jeho pohodové sólo v komerčních televizích - před půldruhým milionem diváků na Nově a dalším půlmilionem na Barrandově v servilní Soukupově parodii na diskuse. Mezi nimi mohla být i ta desetina nerozhodnutých voličů, která nakonec „zvolí“ hlavu státu.

A co viděly dva miliony diváků na Primě? Spíš zápas ve volném stylu, než skutečnou diskusi o problémech země v roce 2018. Tempo udával Zeman.

Drahoš povstal, Zeman seděl

Výběr témat více než hodinové debaty byl zvláštní. Kouření v hospodách, nošení zbraní, církevní restituce, migrace. Kdo očekával nějakou ucelenou vizi kandidátů o směřování Česka, musel být zklamán.

Úvodní rozstřel vyzněl vyrovnaně. Evidentně mladší Drahoš zdůraznil svou kondici tím, že při uvítacím potlesku svižně vstal z křesla. Miloš Zeman zůstal sedět. Což vzápětí srovnal vtipem, že se do něj Drahoš nejspíš nešťastně zamiloval, když o něm v kampani tolik mluví, načež ho vyzval, ať ho volí.


Profil Miloše Zemana si přečtěte zde >>>


Další fáze diskuse se týkala jmenování trestně stíhaného Andreje Babiše premiérem. Miloš Zeman si opět, už poněkolikáté, posloužil citátem z Cimrmana o sprostém podezřelém, aby jmenování hájil. Nejspíš dobře ví, že Cimrman je Drahošovým oblíbencem a chtěl předvést, že i on je ctitelem českého génia. Drahoš se do kouta nenechal zahnat, dokonce si troufl otevřeně říci, že on by trestně stíhaného politika premiérem nutně nejmenoval.

Církve a migranti, bojte se jich

Jako hlavní menu duelu byli naservírováni oblíbení strašáci bohabojných občanů – církve a migranti.

Miloš Zeman se Jiřího Drahoše zdánlivě bezelstně otázal, zda by podpořil dodatečné zdanění finančních náhrad v církevních restitucích. Podporuje ho Babišova vláda, Zeman i řada občanů. Jiří Drahoš se nechal vlákat do pasti. Mluvil obecně o „nesystémovém kroku“, nevyužil šance na smeč. Mohl Zemanovi obratem připomenout jeho oblíbenou a stále opakovanou zásadu „pacta sunt servanda“, tedy že smlouvy se dodržují. Teď mu nevadí, že by se zdaněním porušily smlouvy státu s církvemi? Drahoš tuhle skvělou nahrávku propásl.

A bingo, nakonec jsme se přece jen dostali k hordám uprchlíků. Jsou Zemanovým hlavním trumfem proti Drahošovi.


Přečtěte si vše o Jiřím Drahošovi >>>


Zeman také hned Drahošovi vyčetl, že je „vítač“ a chce do Česka přivést spoustu migrantů. Zaútočil i kvůli takzvané Výzvě vědců, jejíž signatáři včetně Drahoše se ohradili vůči nesnášenlivosti. V minulé volbě zničil Karla Schwarzenberga sudetskými Němci, nyní doufá, že podobně zničí Drahoše migranty. Drahoš dozajista útok čekal a kontroval tím, že právě Zeman byl v době balkánské války tím, kdo řekl, že můžeme přijmout pět tisíc migrantů. Zmohl se i na vtip, že migrace se neřeší v Rusku ani v Číně.

Složí Drahoš reparát?

Shrnuto: Více jsme se v prvním prezidentském duelu nedozvěděli, než dozvěděli. Ale o vítězích v politice rozhodují emoce, pocity a dojmy spíš než rozum a analýzy činů či slov. Nixona ve slavné první televizní prezidentské debatě s Kennedym porazilo zpocené čelo a špatný make-up.

Miloš Zeman byl na Primě lepší, útočnější, aktivnější. Jiří Drahoš se bránil, bodoval jen občas. Ve čtvrtek, v druhé televizní debatě, kterou bude moderovat Světlana Witowská, může ještě složit reparát. Už ví, co ho čeká.