Mirek Topolánek se loučí s prezidentskými volbami

Mirek Topolánek se loučí s prezidentskými volbami Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Topolánek: Z Hradu mi za podporu Drahoše přišly ošklivé SMS. Druhé kolo pro mě bude těžká volba

Prezidentská volba pro bývalého premiéra Mirka Topolánka skončila prvním kolem. Nyní se vrací zpět do práce. „Prohra je to poměrně drtivá. Nyní si to potřebuju zanalyzovat sám pro sebe. Jinak se pro mě nic nemění, zkusit jsem to musel,“ hodnotí Topolánek s odstupem několika dní svůj výsledek v exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ.

Od prvního kolo prezidentské volby uplynulo několik dní. Jak jste je prožíval?

S bolestí kolena, s nečekanou pokorou a mírem v duši. Posledních čtrnáct dnů před prvním kolem, během nichž se nám vůbec nedařilo dělat vlastní kampaň, jsme věděli, že výsledek nebude na druhé kolo. Nakonec to ale bylo ještě daleko horší než ukazovaly průzkumy. Chtěl bych poděkovat 220 tisícům odvážlivců (Mirek Topolánek získal v prvním kole zhruba 222 tisíc hlasů, což představuje 4,3 procent – pozn. red.), kteří museli ve svém okolí svádět velmi tvrdé boje a odvážně se za mě postavili. Nicméně, naskočil jsem zpět do pracovního procesu, v pondělí jsem měl první poradu (Topolánkovým zaměstnavatelem je Eustream a EOP – pozn. red.). Plní se mi kalendář. Ortéza neortéza.

Jak hodnotíte svůj výsledek 4,3 procenta hlasů?

Určitě to je zklamání pro celou řadu lidí, kteří si uvědomovali, o co v této volbě jde. Jsou z toho nyní rozhození více než já. Naskočil jsem do kampaně skutečně pozdě. Nechal jsem si tak vnutit styl kampaně, mj. ploché debaty v osmi lidech. Přestože jsem v nich neprohrával, tak mi nepřinesly žádné body. Ztratil jsem čas, během něhož jsem mohl jezdit do regionů, mluvit s lidmi a vysvětlovat staré i nové pomluvy a hoaxy. Spousta lidí mi ale píše, že mi děkují, že jsem do toho šel a že jsem jim dal naději. Přispěl jsem také určitě k tomu, že se vůbec koná druhé kolo!

Myslím si navíc, že jsem „mistr světa druhé volby“. Mnoho lidí, kteří se rozhodovali, zda volit mě, nebo Jiřího Drahoše; mě, nebo Michala Horáčka; mě, nebo Pavla Fischera či Marka Hilšera si nakonec řekla: „Topolovi to hodím v druhém kole“. Někde se vytratil volební potenciál, který nám vycházel až 17 procent. Rozdíl tedy vypadá daleko drastičtěji, než byla skutečná míra volitelnosti.

Celou kampaň jsem vedl extrémně korektně, možná až moc. Nemám z ní žádnou pachuť. Spíše mě mrzí, že jsem zklamal lidi, kteří očekávali lepší výsledek.

Vidíte to tedy jako prohru?

Prohra je to poměrně drtivá. Po intuitivní reakci musí následovat analýza. Jinak se pro mě nic nemění, zkusit jsem to musel. Byl jsem právě proti tomu, aby byl ve druhém kole tandem Zeman – Drahoš. Do kampaně jsem kvůli tomuto riziku vlastně nastoupil. Vítězem voleb je tak Babiš.

I v případě zvolení Jiřího Drahoše?

Jiří Drahoš je nepochybně v určitých ohledech pro Andreje Babiše přijatelnějším partnerem pro příští období, než Miloš Zeman. Miloš ve druhém období nebude nikomu nic dlužit, nebude limitován snahou o znovuzvolení a bude si dělat, co bude chtít. V posledních dnech je dobře vidět, jak se Babiš a Zeman drží vzájemně pod krkem. Když odešel Zeman ze sněmovny (v minulém týdnu vystoupil prezident Zeman ve sněmovně na podporu Babišovy vlády – pozn. red.), tak vzkázal Babišovi: „Pokud mě nepodpoříš, tak po tobě budu chtít stojedničku (101 hlasů poslanců, tedy většinu ve sněmovně pro případ sestavování další vlády – pozn. red.)“. Pár minut po vyhlášení výsledků prvního kola mu Babiš vzkázal zpět: „Už Tě Miloši moc nepotřebuji. Možná abolici. Zbav se ale svého okolí“. Naznačil svým voličům, že Drahoš pro něj není žádná prohra. Z tohoto pohledu se mi tedy nepodařilo to, co jsem chtěl. Rozbít předem připravenou hru. Představa, že Jiří Drahoš do situace vnese nezávislost a bude protiváhou oligarchických struktur a premiéra, je velkou iluzí. Kleindienst je nepochybně srovnatelný s Mynářem. Lid chce být ale klamán...

I přesto jste ale jako první z neúspěšných kandidátů vyjádřil podporu Jiřímu Drahošovi v druhém kole.

Přikulhal jsem do štábu a viděl průběžné výsledky. Pozdravil jsem příznivce a okamžitě udělal tiskovku. Ve slušné společnosti se konstatuje prohra předtím, než se dopočítá. Trend byl jasný. Jiřího Drahoše jsem jako první podpořil především proto, že jsem nechtěl získat nálepku Jana Fischera z minulých voleb, který provedl účelový kotrmelec mezi prvním a druhým kolem. Za příslib místa ve vládě byl ochotný popřít, co říkal předtím.

Ve všech debatách se mě ptali, koho bych podpořil v případě, že nebudu ve druhém kole. Vždy jsem odpovídal, že kohokoliv proti Miloši Zemanovi. Doufal jsem, že může dojít k pozitivní změně. Pro mě osobně je to velmi těžká volba. Nicméně doporučení svým voličům jsem dát musel, přestože to řada z nich nepochopila. Řada pravicových voličů si z těch dvou kandidátů vybrat nemůže. Jsou ale dospělí a rozhodnou se sami za sebe.

Co si podle vás tedy vaši voliči mysleli? Že nevyzvete k podpoře žádného kandidáta pro druhé kole? Že oni sami volit třeba vůbec nepůjdou?

To netuším. Elektorát Miloše Zemana je poměrně homogenní a stabilní. Možná že tam není takový potenciál růstu. Proto ty hysterické reakce lidí z hradního týmu. Třeba ošklivé SMS, které jsem dostal. Pro mě je to volba mezi špatným a ještě horším. Ale to je v politice standardní. Nyní si každý musí definovat, co je pro něho to menší zlo.

Ty SMS, které zmiňujete, přišly od lidí v bezprostřední blízkosti Miloše Zemana?

Samozřejmě. A nejenom.

Vyčítali vám, že jste podpořil Jiřího Drahoše?

Jasně.

Celý rozhovor s Mirkem Topolánkem si přečtěte na webu Info.cz >>>