Drahoš a Zeman čelí fake news

Drahoš a Zeman čelí fake news Zdroj: Profimedia.cz, Nguyen Phuong Thao

4 největší dezinformace u voleb: Drahoš a StB, Zemanův automatický postup a jak je to doopravdy

Neodmyslitelnou součástí voleb všude ve světě se staly dezinformace a zavádějící informace, které mají poškodit konkurenty. České prezidentské volby nejsou výjimkou. Jaké dezinformace se v posledních dnech rozšířily a jak je to s nimi doopravdy? Čtěte náš přehled.

Drahoš a StB

Dezinformace: V různých verzích se po internetu šíří falešné zprávy o spolupráci Drahoše s StB, opřené a různá falza údajných dokumentů, tu s obviněním ze sexuální úchylky, tu z kradení patentů. Zprávy se šíří především z dezinformačních prokremelských webů.

Fakta: Jiří Drahoš prokazatelně s StB nikdy nespolupracoval a nebyl na něj veden jakýkoli spis. Má negativní lustrační osvědčení, jakékoli napojení Jiřího Drahoše na StB odmítá i Centrum pro studium totalitních režimů.

Novinář Jaroslav Kmenta přípravu tohoto „kompra“ spojuje přímo s lidmi ze Zemanova okolí na Hradě.

Zemanův automatický postup

Dezinformace: Novinář Jindřich Šídlo v žertu uvedl, že si příznivci Miloše Zemana mohou v prvním kole ušetřit cestu do volebních místností, protože úřadující prezident postupuje automaticky do druhého kola.

Fakta: Žert vzalo dost lidí vážně, takže ho oficiálně muselo vyvracet ministerstvo vnitra. Šíření podobných informací ve formě letáku dokonce prověřuje policie pro podezření ze spáchání trestného činu maření přípravy a průběhu voleb.

„Nechci spekulovat o tom, do jaké míry toto kolo ovlivnil jakýsi letáček, který říkal, že prezident postupuje do druhého kola automaticky,“ připomněl existenci antikampaně Miloš Zeman ve svém vystoupení před novináři po prvním kole voleb.

O dalších dvou zásadních volebních dezinformacích a faktech si přečtěte na Info.cz >>>