Prezidentské volby 2018 - ilustrační snímek

Prezidentské volby 2018 - ilustrační snímek Zdroj: čtk

Karel Steigerwald: K urnám přišlo 60 procent voličů. Využili volebního práva, ti ostatní zas práva nevolit

Polodrama skončilo, drama je na obzoru a přijde za čtrnáct dní. I druhé kolo prezidentských voleb bude součástí dosti napínavého boje o budoucí politický charakter republiky. Píše se, že národ je rozdělen, jedni jsou pro, druzí proti.

Ale výsledky prvního kola ukazují, že rozděleno je jen asi 60 procent občanů. Ti, co přišli k volbám, dali najevo, jaký příští prezidentský zjev a mrav podporují. Politické vyznání kandidátů je patrné i opticky a volit by se dalo skoro bez omylu i podle fotografií.

Čtyřicet procent k volbám nepřišlo. Ani jindy nechodí. Berou buďto každé politické uspořádání, nebo naopak jakékoliv odmítají. Nemusí chápat, že i volby prezidentů něco zásadně změní a že volit znamená podílet se na výběru. Pochvalují si právo nevolit. Ale předkové léta bojovali o všeobecné volební právo.

Vyteklo u toho mnoho politického vzteku, vytlouklo se mnoho výloh a padlo mnoho políčků. Dnes je čtyřiceti procentům obyvatelstva volební právo lhostejné. Člověk vlastně ani neumí rozhodnout, jestli je to dobře, že skoro polovina voličstva k volbám nechodí, nebo jestli je to špatně. Kdo ví, co by ještě zvolili.

Toto se ale nesmí říkat, protože volič je svatý a nedotknutelný, i když k volbám nechodí. Každý si ale může uvědomit, i dějiny to jasně ukazují, že voliči už mnohokrát natropili sami sobě mnoho zlého. Zaplať bůh za těch šedesát procent v prvním kole, které dnes rozhodly, že hulvátství nemusí vyhrávat na první dobrou, a přinesly naději na prezidenta, který by drsný mrav a vládu bez mandátu netrpěl. Nikdo ale neví, kolik procent kterých voličů se dostaví ve druhém kole a kdo nepřijde.