Video placeholde

Petr Sokol: Předvolební debaty nejsou důležité. V druhém kole nás čeká „duel“ jednoho člověka

Zatímco se televizní stanice předhánějí v tom, kdo nabídne debatu s více kandidáty, Miloš Zeman se na Hradě směje a jeho preference neklesají. Tuto situaci analyzuje politolog a komentátor Reflexu Petr Sokol, který varuje před situací, že po prvním kole může do televizních debat chodit pouze jeden kandidát. Protože současný prezident se jich opět nezúčastní. Podívejte se na video!

Televizní předvolební debaty fungují hlavně v zemích, kde mají dlouhou tradici. Voličům mohou zásadně pomoci s rozhodováním ale jen tam, kde se jich účastní malý počet kandidátů. Ideálně dva, ale přehledné mohou být, pokud v nich vystupuje maximálně pět hlavních kandidátů. U nás je nyní ale politická scéna hodně rozbitá a televizní stanice nemají moc odvahu vybrat jen opravdové favority. Pak jsme svědky debat deseti stran jako před sněmovními volbami nebo 8 prezidentských kandidátů, v nichž už na sebe kandidáti nemohou reagovat, a spíše se proto jedná o jejich oddělené monology. Z tohoto důvodu nejsou české předvolební debaty natolik důležité.

To mimo jiné znamená, že prezidentu Zemanovi zatím příliš neškodí, že se odmítá účastnit předvolebních debat. Zajímavé ovšem bude, jak se ve volbách projeví situace, kdy Miloš Zeman nepůjde ani do debaty před druhým kolem, jak prozatím deklaruje. Můžeme se tedy dočkat premiérové situace, kdy v závěrečné debatě bude jen sám jeho vyzyvatel. A není jasné, jak by se to potom projevilo na volebním výsledku.