Prezident Miloš Zeman a jeho vyzyvatelé

Prezident Miloš Zeman a jeho vyzyvatelé Zdroj: Blesk

Jak se voliči budou chovat v druhém kole prezidentských voleb
Jak by dopadlo druhé kolo prezidentských voleb
Obecná podpora prezidentských kandidátů
Koho lidé tipují na vítězství v prezidentských volbách 2018
4
Fotogalerie

Poslední průzkum: Zeman v druhém kole nemá vítězství jisté, porazit ho může i Horáček

Tři dny před volbami nesmí být publikované výzkumy veřejného mínění ohledně preferencí kandidátů. Agentura STEM/MARK v pondělí, tedy v poslední možný den, přišla s výzkumem popisující možné chování voličů v druhém kole.

Podle závěrů výzkumu se zdá, že voliči nyní rozdrobení mezi osm vyzyvatelů prezidenta Miloše Zemana, se ve většině spojí proti němu.

STEM se zajímal o obecné chování lidí ve druhém kole, pokud do něj postoupí současná hlava státu. Pro Zemana je rozhodnuto hlasovat 39 procent lidí v každém případě, naopak 44 procent už teď ví, že by hlasovali pro jeho soupeře.

Jak se voliči budou chovat v druhém kole prezidentských volebJak se voliči budou chovat v druhém kole prezidentských voleb|STEM/MARK

Při podrobnějším pohledu na konkrétní dvojice v druhém kole se ale ukazuje, že hlasy rozhodnutých voličů by ve druhém kole proti Zemanovi poslali na Hrad jen Jiřího Drahoše (poměrem 48:42 - 10 % ještě neví).

Pokud však zohledníme i nerozhodnuté voliče, jistou šanci mají i Michal Horáček (zatím prohrává 44 ku 46) a Marek Hilšer (41 ku 46).

Jak by dopadlo druhé kolo prezidentských volebJak by dopadlo druhé kolo prezidentských voleb|STEM/MARK

Na opačném konci popularity je v tomto směru Petr Hannig (28 ku 51) a Mirek Topolánek (29 ku 56).

Zajímavé v tomto ohledu je, že obecnou podporu větší než 50 % voliči v průzkumu vyjádřili Jiřímu Drahošovi (58 %) a nově také Marku Hilšerovi (52 %). Zeman se těší podpoře 48 procent lidí, Horáček 36 procent.

Obecná podpora prezidentských kandidátůObecná podpora prezidentských kandidátů|STEM/MARK

Naprostá většina lidí, konkrétně 59 procent, si ale myslí, že vyhraje Zeman.