Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Začala oficiálně volební kampaň. Rozhodnutí o termínu prezidentských voleb vyšlo ve Sbírce zákonů

Rozhodnutí o tom, že si Češi příštího prezidenta budou vybírat 12. a 13. ledna, bylo dnes vydáno ve Sbírce zákonů. Začala tím oficiálně i volební kampaň. Všichni adepti na funkci hlavy státu si podle zákona o prezidentských volbách nyní budou muset do pěti dnů založit transparentní účet pro financování volební kampaně.

O znovuzvolení usiluje Miloš Zeman, mohl by mít až dvě desítky soupeřů. K nejvážnějším zatím patří bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a textař Michal Horáček. Stejně jako Zeman už ohlásili, že disponují více než 50.000 podpisy nutnými pro občanskou nominaci. Zájemci o křeslo hlavy státu budou muset přihlášku podat ministerstvu vnitra do 7. listopadu.

V kampani bude moci každý z kandidátů utratit nejvýše 40 milionů korun. Dalších deset milionů korun budou moci do kampaně investovat dva finalisté, kteří by postoupili z prvního kola, pokud v něm žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu. Dodržování pravidel bude kontrolovat Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí.

Vše o prezidentských volbách na Reflex.cz >>>