Předseda Senátu Milan Štěch oznámil termín prnvího kola prezidentských voleb.

Předseda Senátu Milan Štěch oznámil termín prnvího kola prezidentských voleb. Zdroj: ČTK

První kolo prezidentské volby bude 12. a 13. ledna příštího roku, oznámil Štěch

První kolo prezidentské volby se uskuteční 12. a 13. ledna 2018. Termín dnes stanovil předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). O znovuzvolení se uchází Miloš Zeman. Zájemci o křeslo hlavy státu se budou muset oficiálně přihlásit do 7. listopadu. Patřit mezi ně budou bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a textař Michal Horáček. Stejně jako Zeman už ohlásili, že disponují více než 50.000 podpisy nutnými pro občanskou nominaci.

Štěch řekl, že rozhodnutí o termínu konání voleb učinil dříve než před pěti lety. Zdůvodnil to tím, že je již mnoho kandidátů na prezidenta známo a že se dá říct, že kampaň již běží. Jako další důvod označil existenci nového úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran, který může po vyhlášení začít kontrolovat příjmy a výdaje kandidátů. Zároveň chtěl termín vyhlášení prezidentských voleb co nejvíce předsunout před podzimními sněmovními volbami. Štěch musí volby vyhlásit nejpozději 90 dní před jejich konáním, učinil tak tedy s několikatýdenním předstihem.

V tiskové zprávě dodal, že při výběru termínu voleb zohlednil názor ministerstva vnitra, které je organizátorem voleb. "Vybral jsem termín tak, aby první ani případné druhé kolo nekolidovalo se školními prázdninami," uvedl.

Prezidenta může navrhnou deset poslanců nebo 20 senátorů. Senátorskou nominaci mají podle svých vyjádření zajištěnu místopředseda horní komory Jaroslav Kubera (ODS) a bývalý šéf kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka Karel Štogl.

Rozhodnutí ucházet se o prezidentský úřad ohlásili také například bývalý šéf mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek za ODA, šéf Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek za Realisty, lékař Marek Hilšer, podnikatel Igor Sládek a politik Miroslav Sládek. Kandidovat chtějí také exposlanec a místopředseda strany Republika Otto Chaloupka nebo hudebník a předseda strany Rozumní Petr Hannig. Jedinou uchazečkou zatím je herečka Jana Yngland Hrušková.

Až bude Štěchovo rozhodnutí o termínu voleb vydáno ve Sbírce zákonů, odstartuje tím oficiální volební kampaň, v níž každý z kandidátů bude moci utratit nejvýše 40 milionů korun. Dalších deset milionů korun budou moci do kampaně investovat dva finalisté, kteří by postoupili z prvního kola, pokud v něm žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu.

Do pěti dnů po vyhlášení termínu si budou muset kandidáti zřídit transparentní účet pro financování volební kampaně. Ve veřejnoprávní televizi a rozhlasu by se mohli představit prostřednictvím volebních spotů, s jejichž vysíláním se začne nejpozději 27. prosince.