Andrej Babiš, Vojtěch Filip a Jan Hamáček ve sněmovně

Andrej Babiš, Vojtěch Filip a Jan Hamáček ve sněmovně Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

ČSSD jde do vlády s Babišem, na podzim ji ale čeká další výprask ve volbách

Česká sociální demokracie by měla vstoupit do vlády s hnutím ANO Andreje Babiše. To ale neznamená, že bude nějak posilovat, více budou vidět jen její ministři. Stále rozhádanou stranu, která jen velmi těžko hledá nové výrazné tváře, přitom čeká nelehký podzim, protože v komunálních a senátních volbách na začátku října se dají očekávat její další velmi špatné výsledky.

Ve volbách do zastupitelstev obcí se dá pozorovat sestupná tendence u ČSSD již mnoho let. V roce 2010 v nich získali socialisté celkově 19,68 procenta hlasů, ale v roce 2014 to bylo jen 12,65 procenta. Na podzim se nedá očekávat ani dvouciferný výsledek, protože politická scéna se mezitím zásadně změnila. Kromě silného hnutí ANO se zmátořila také ODS, v některých regionech zaznamenají slušný zisk i Piráti a daleko více hlasů než v minulosti dostane i Okamurova SPD. Na sociální demokraty nezbude moc místa.

Například v Praze kandiduje na primátora Jakub Landovský (syn slavného herce Pavla Landovského), který se vyprofiloval jako expert na obranu. Je to zcela jistě přijatelný kandidát i pro středové voliče, ale v metropoli ČSSD pšenka nikdy nekvetla. Navíc její radní pro dopravu Petr Dolínek zde léta předvádí tristní výkony, které stranu odsuzují k nevýraznému výsledku.

Štěch může ztratit post předsedy Senátu

Senátorský klub ČSSD má momentálně 24 křesel, ale už léta také postupně oslabuje. Nedá se očekávat, že by se to na podzim změnilo, protože socialisté budou v horní komoře obhajovat polovinu svých míst. To se jim nemůže podařit, nemají dostatek silných kandidátů. Senátorský klub ČSSD se proto dál zmenší a Milan Štěch může ztratit post předsedy Senátu.

Varováním už byly letošní doplňovací volby do Senátu, ve kterých ČSSD zaznamenala velký výprask. Její kandidát Karel Šklíba dostal v lednu na Trutnovsku v prvním kole pouze 5,69 procent hlasů a Radim Jünger ve Zlíně v květnu 7,45 procenta.

U komunálních voleb pozor na křížkování. Hlasy se nemusejí počítat >>>

ČSSD se neprosadí přes spojenectví jiných stran

Něco podobného se bude opakovat, protože některé strany se pro letošní senátní volby spojily a jejich kandidáty bude těžké porazit. Týká se to například některých kandidátů ODS, TOP 09, STAN a tradičně silní jsou v některých obvodech lidovci.

Přes všechnu snahu se nedaří ani udržet jednotu strany, někteří její významní členové (Milan Štěch, Lubomír Zaorálek) odmítají vstup ČSSD do vlády s Andrejem Babišem. Navíc na některá ministerstva se mají jako poradci vrátit lidé (Michal Hašek, Zdeněk Škromach), kteří už sociálním demokratům nepřinesou nic.

Podobně jako před lety ODS, musí si i ČSSD projít kompletní proměnou a na lepší časy si počkat. Podzimní volby budou pro ni další morovou ránou.

Kandidáti do senátních voleb >>>