Video placeholde

Obří mlýnky, 26 lidí a 220 tisíc krav ročně. V Polsku vyrábějí hamburgery pro český McDonald's

České maso, polský závod. Tak by se dala ve stručnosti popsat výroba hamburgeru pro český McDonald's. Ve skutečnosti to je o trochu složitější. Maso, které se mele v polské Ostródě a nakonec skončí v českých hamburgerech, prochází pečlivou kontrolou, a než závod opustí, vystřídá se na něm několik strojů. Podívejte se na video, které ukazuje, jak se maso dostane až na váš tácek.

Alfou i omegou celého procesu výroby hamburgerů je maso. McDonald's dováží do Polska maso z českých chovů. Tam se mele kombinace mraženého (40 %) a chlazeného (60 %), což jeho teplotu srazí pod bod mrazu. Během výroby totiž maso nepřekročí –1 °C a díky tomu si zachová růžovou barvu a nezačne šednout.

Nízká teplota je v zásadě celé tajemství výroby. Nepřidávají se žádné konzervanty či aditiva, dokonce se maso ani nesolí. Projde pouze sérií mlýnků, ve kterých se navíc hlídá obsah tuku, odstraňují se nežádoucí šlachy a monitoruje se dalších 100 parametrů masa, pak se vytvaruje do požadované podoby, zchladí se až na –18 °C, zabalí se a putuje do skladů v Kladně a odtud do restaurací po celém Česku.

Polský závod ale nemele jen pro český McDonald's. Hamburgery odsud putují samozřejmě do Polska a dále pak do pobaltských států a Skandinávie. Ročně tu vyrobí 343 milionů kusů hamburgerů, na které padne 220 000 krav. Díky značné automatizaci výroby zvládne provoz obsluhovat pouhých 26 lidí.

Více zjistíte ve videu v úvodu článku. Co na výrobu hamburgerů říkáte? Překvapilo vás něco? Napište nám to do diskuze pod článkem!