Video placeholde

Spratci útočí! Parta českých youtuberů lže, ničí věci, děsí lidi... a dostává za to statisíce

Kyberšikana se nemusí týkat jen dětí. Skupina youtuberů TVTwixx, která vydělává na svých videích statisíce, začala zveřejňovat záznamy, jak organizovaně, plánovaně a opakovaně šikanuje zaměstnance i hosty firmy McDonald’s. Nejde o nějakou politiku, nýbrž čistě o prachy.

Přijede spratek, kterému ještě nerostou vousy, spolu se dvěma sobě podobnými rozpadající se starou škodovkou do McDonald’s, do drive-through. Spratek sedí vzadu za řidičem a diktuje do okénka nějaké holce, která si ve fastfoodu těžce vydělává na chleba: „Jednoho jointa. Jedno hovno.“

„To nevedeme!“ odpoví zcela profesionálně neviditelné děvče.

„Dva milióny plazmových televizí s úhlopříčkou jeden kilometr. Osmnáct lednic Bosch s přídavným chlazením a dovnitř nasrat,“ pokračuje spratek a v podobném duchu plácá nevtipné nesmysly další dvě minuty. Pak spratka – z reproduktoru – napomene manažer restaurace, ale kretének nesmysly žvatlá dál. Další minutu. To je první letošní představení TVTwixx u restaurace McDonald’s. Video z jejich akce najdete v úvodu článku.

Kdo je TVTwixx?

Oni spratci, kteří vytvářejí videa do svého kanálu na YouTube a označují se jako TVTwixx, vystupují na Facebooku pod jmény Kiril Kokorev, Andreas Sonnleitner a Danny Threeman Sonnleitner. Jsou to jen částečně pravdivá jména, ale McDonald’s jejich pravou totožnost zná. Škodí už dlouho.

Koncem roku 2014, během oslav silvestra, se pokusili zapálit zaparkovaný autobus. Oknem do něj vhodili silnou petardu a způsobili škodu asi čtyřicet tisíc korun. Auto­bus jen zázrakem neshořel.

Koncem března 2016 umístili na vlakové koleje ostře rudý batoh a natáčeli si, co to udělá. „Máme to nastražené. Máme tu kameru a myslím, že záběr nebudeme ani muset moc zpomalovat, protože strojvedoucí uvidí, že je tu batoh, a zastaví sám,“ vykládal jeden ze spratků na videu. Vlak batoh přejel a o povedený prank se začala zajímat policie. Mladší (tehdy mladistvý) platil pokutu 500 korun a náklady na správní řízení 1000 korun. Druhý – plnoletý – dostal pokutu 1000 korun. Takže se oba spratkové mohli jen smát.

Koncem roku 2017 zapálili u domu v Praze tisíce kusů zábavní pyrotechniky. „Youtubeři zapálili rachejtle, zavolali nás, a když jsme na místo přijeli, zjistili jsme, že k žádnému požáru nedošlo. Pouze jsme odvětrali kouř, který se dostal do domu, a odjeli pryč,“ popsal incident pro Lidovky.cz Martin Kavka, mluvčí hasičů v hlavním městě. Řízení zatím neskončilo.

Reportáž Jiřího X. Doležal si přečtěte v tištěném Reflexu, který vyšel ve čtvrtek 14. června.

Reflex 24/2018Reflex 24/2018|Archív