Video placeholde

Smiř se s tím, Trumpe! Demokratický kandidát na guvernéra políbil ve volebním spotu manžela

Demokratický politik Richard Madaleno, který kandiduje na marylandského guvernéra, ve volebním spotu šokoval pravicově orientované Američany. Ve videu zveřejněném na YouTube a šířícím se sociálními sítěmi políbil svého manžela Marka a vyzval Trumpa, aby se s tím smířil. Trump se v minulosti vyslovil pro „tradiční manželství“. Věří, že by o sňatcích osob stejného pohlaví měly rozhodovat jednotlivé státy, a ne ústavní soud.

Madaleno se odvážným spotem zapsal svým způsobem do americké historie. Žádný kandidát na guvernéra se k takto otevřenému projevu homosexuality v kampani doposud neuchýlil. V minulých dnech bylo video vysíláno během reklamní pauzy na stanici Fox News, kterou prezident Trump, jak je známo, často sleduje.

Madalenův apel směřující k voličům má konfrontační charakter. Politik ve videu dává na odiv, jak moc se od Donalda Trumpa liší. Podporuje plánované rodičovství, zákaz prodeje útočných zbraní nebo veřejné školy. Na konci videa políbil svého manžela na ústa a vyzval Trumpa, aby se „s tím smířil“.

Zatímco organizace podporující homosexuální manželství Madalenův krok většinou vítají, objevují se i negativní ohlasy. Podle některých se Madaleno snaží na sebe strhnout pozornost, jelikož šance na zvolení má malé. Primárky se konají 26. června a Madaleno je v průzkumech stále čtvrtý.

Maryland se v roce 2013 stal prvním státem, který po celostátním referendu sňatek osob stejného pohlaví v Americe povolil.