Video placeholde

Jak se zrodila videohra, která nás naučila hrát za "ty špatné". Gangsterské herní šílenství pod zkratkou GTA

Slavná série Grand Theft Auto nastartovala žánr, kterému se dnes zjednodušeně říká gangsterky. Od svého zrodu jako chyba v kódu se dostala až na výsluní herního průmyslu.

Je jedno, zda se věnujete hernímu průmyslu více či neprojevujete zájem žádný. Zkratka GTA, nebo také Grand Theft Auto, je známá všem bez rozdílu. Série, která odstartovala mánii kolem žánru gangsterek, přitom začínala jako obyčejná chyba v kódu hry. 

Série Grand Theft Auto vznikla prvním dílem v roce 1997 a původně mělo jít o jakési závody, ve kterých měl hráč ujíždět dotěrným policistům. Kvůli malé chybě v kódu však byli policisté mnohem agresivnější a na hráče doslova útočili. Právě to stálo u zrodu plnohodnotného konceptu Grand Theft Auto, který se později rozvinul především ve druhém dílu. 

Všechny ostatní hry už následovaly tuto geniálně jednoduchou premisu - jste zločinec a utíkáte před zákonem. Z ptačí perspektivy jsme se postupně přenesli do klasického 3D prostředí, příběh narůstal na intenzitě a komplexnosti, postavy začínaly mluvit a hráč měl najednou ve městě celou řadu dalších možností, než jen utíkat před policisty a omylem přejíždět obyvatele.

Více se o fenomenu GTA dočtete na webu ŽIVĚ.CZ >>>