Video placeholde

Konec Babišovi i vládě s KSČM „Jednou provždy“. Na Václavském náměstí demonstrovaly tisíce lidí

Na pražském Václavském náměstí se v úterý 5. června sešly tisíce lidí, kteří protestovali proti připravované vládě Andreje Babiše (ANO) s podporou komunistů. Demonstranti zaplnili celou horní polovinu náměstí. Akce nazvaná Jednou provždy začala v 18:00 a pořádá ji iniciativa Milion chvilek pro demokracii. Protestní shromáždění se konají i v dalších městech.

Protest je proti svévolnému chování Babiše, (prezidenta Miloše) Zemana a komunistů," řekl na úvod jeden z řečníků. Lidé mávají vlajkami České republiky i Evropské unie. Řada z nich má s sebou transparenty proti Babišovi, na kterých mají nápisy "Už nás nebabiš", "Babiš musí před soudem stát, jinak nemáme právní stát" nebo "Pryč s tyrany a zrádci". Na dalších transparentech mají lidé fotografie s oběťmi komunistického režimu.

Lidé zaplnili prostor pod sochou svatého Václava, kde je umístěno pódium, až po křížení Václavského náměstí s Jindřišskou a Vodičkovou ulicí. Horní část náměstí je pro auta uzavřena. Kolik je na místě přesně lidí, nechtěli policisté na dotaz ČTK uvést. "Policie odhad počtu účastníků nebude zveřejňovat," řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Na demonstraci se vydali také zástupci některých politických stran, například ODS, TOP 09, Pirátů a STAN, neúspěšní kandidáti na prezidenta Marek Hilšer a Pavel Fišer nebo senátor Václav Láska. Vystoupit mají také hudebníci Jiří Dědeček nebo Václav Koubek.

Pořádající iniciativa, která letos uspořádala už několik demonstrací, chtěla nasbírat milion podpisů pod petici Za slušného premiéra a slušnou vládu. K dnešku jich získala přes 254.000.